Schaatsen in natuurgebied Nederweert nog niet mogelijk

Print
Schaatsen in natuurgebied Nederweert nog niet mogelijk

De Banen in Nederweert-Eind is in de regel de eerste plek in de regio waar geschaatst kan worden. Afbeelding: Stefan Koopmans

Nederweert / Ospel / Leveroy / Nederweert Eind / Ospeldijk / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Er kan nog niet geschaatst worden in natuurgebied De Banen in Nederweert-Eind. Het ijs is nog te dun, zegt ijsmeester Louis Leenen.

Als er de komende dagen wel geschaatst kan worden, dan kan dat volgens ijsmeester Frans Kessels maar in een klein gedeelte. „Er is namelijk veel te weinig water in het natuurgebied”, zegt Kessels. „Dat komt door de droge zomer. Alternatief zou het inlaten van water uit het kanaal Wessem-Nederweert zijn, maar dat is volgens de beheerder van het natuurgebied te zeer vervuild.”

De plas die nu nog over is, biedt bij voldoende ijsdikte mogelijkheid rondjes van enkele honderden meters te rijden, zegt Kessels. De Banen is in de regel de eerste plek in de regio waar veilig geschaatst kan worden, omdat de waterstand ervan erg laag is.

Kessels gaat nog wel kijken of het ijs op de Schoorkuilen iets verderop inmiddels dik genoeg is om te schaatsen. „Dat water is een stuk dieper dan De Banen”, zegt hij. „Het ijs moet tenminste vijf centimeter dik zijn om erop te kunnen schaatsen. Als het vanavond (maandagavond, red) een graad of zes vriest, dan groeit het ongeveer anderhalve centimeter aan. Dinsdagmorgen zal dan bekend zijn of dat voldoende is geweest.”