HISTORISCH VERHAAL

Film over Gerlachus in première

Print
Film over Gerlachus in première

Fragment uit de korte film over Gerlachus. Afbeelding: Kingswood Productions

Houthem / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

The Road Of Repentance, de korte historische film over Sint Gerlachus, gaat op zondag 17 februari in première in Foroxity Sittard. De film is gemaakt door Kingswood Filmproductions, met financiële steun van de provincie Limburg.

De film, die zestien minuten duurt, is gemaakt met een grotendeels Limburgse crew. De uit Roermond afkomstige actrice Stefanie Joosten speelt een van de hoofdrollen, Maastrichtenaar Vincent Konings (28) tekent voor de regie. Rode lijn in de film is het verhaal dat vooraf ging aan de legende van Sint-Gerlachus, de heilige van het Geuldal. Anders gezegd: de jonge, wilde jaren van de man die later de heilige zou worden.

Gerlachus van Houthem (rond 1120 - 1165/1166) is de bekendste van alle Nederlandse heilige kluizenaars. Hij was van adellijke afkomst, en leidde een lichtzinnig leven tot zijn vrouw stierf. Na haar dood vertrok hij op bedevaart naar Jeruzalem. Eenmaal terug in Zuid-Limburg trok hij zich terug als kluizenaar, waarbij hij volgens de legende zijn intrek nam in een holle eik.

Gerlachus schonk voedsel aan de armen en zijn roem nam een hoge vlucht. Hij kreeg vrienden in hoge kringen. Edelen kwamen hem om raad vragen en Hildegard van Bingen stuurde hem zelfs het kransje dat zij bij haar professie had gedragen. In 1165 of 1166 stierf de kluizenaar, waarbij het water van de nabijgelegen bron, de Gerlachusbron, drie keer in wijn zou zijn veranderd.

De première is op 17 februari om 16 uur. Kaarten zijn te bestellen op de website van de bioscoop.