Lezing over politiek smaakmaker Leopold Haffmans

Print
Lezing over politiek smaakmaker Leopold Haffmans

Markant Horstenaar Leopold Haffmans staat centraal in de lezing van LGOG Kring Ter Horst. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Horst -

LGOG Kring Ter Horst verzorgt op woensdag 30 januari een lezing over de negentiende-eeuwse politieke smaakmaker Leopold Haffmans (1826-1896). Een markante Horstenaar uit de geschiedenis.

Inleider is Ragdy van der Hoek uit Venlo. Aan de hand van het denken en handelen van Haffmans gaat de spreker in op de vraag hoe in de tweede helft van de negentiende eeuw vanuit Noord-Limburg politiek werd bedreven. Dat kan omdat de geboren Horstenaar meer dan dertig jaar namens deze regio lid was van de Tweede Kamer en 33 jaar politiek commentator in het Venloosch Weekblad, een voorloper van het huidige dagblad De Limburger. „Haffmans was een opmerkelijk politicus, die geen blad voor de mond nam en op geheel eigen wijze opkwam voor katholieke en Limburgse belangen. Dat leverde hem in Noord-Limburg veel steun op. Elders in het land werd zijn manier van optreden doorgaans minder gewaardeerd. Politieke tegenstanders noemden hem ook wel smalend ‘Limburgs groote mond’,” aldus Van der Hoek. Naast Leopold Haffmans is er ook aandacht voor de rol van de pers in de negentiende eeuw en het destijds gangbare kiessysteem. Verder is er onder meer aandacht voor politieke discussies rondom de afschaffing van de doodstraf, de militaire dienstplicht en de subsidiëring van het bijzonder onderwijs. Ten slotte wordt stilgestaan bij Haffmans’ rol bij de totstandkoming van een katholieke politieke partij.

De lezing vindt plaats in zaal De Leste Geulde, Noordsingel 75 te Horst en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van LGOG. Overige belangstellenden betalen drie euro.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje