Dinsdag code geel: problemen verwacht door sneeuw

Print
Dinsdag code geel: problemen verwacht door sneeuw

Afbeelding: AD

Weerinstituut KNMI heeft code geel afgegeven voor het winterweer dat ons dinsdag waarschijnlijk parten gaat spelen. Dinsdagochtend bereikt een gebied met sneeuwval het westen van ons land, wat zich later over het hele land uitbreidt.

Plaatselijk kan er dinsdag een sneeuwdek van zo’n 5 centimeter ontstaan. De eerste neerslag wordt ’s ochtends om 8.00 uur al verwacht in het zuidwesten en westen van het land. Daar valt eerst regen of natte sneeuw. Na enkele uren is de lucht door de neerslag afgekoeld en gaat het steeds vaker om natte sneeuw of gewoon sneeuw.

Vijf centimeter

Vermoedelijk vallen de eerste vlokken in Limburg ergens tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Er wordt twee of drie centimeter sneeuw verwacht, lokaal oplopend naar vijf centimeter. Op hoger gelegen plekken, zoals Zuid-Limburg is kans op een groter sneeuwdek.

,,In de nacht naar woensdag wordt het langzaam droog, maar hoe snel dit gebeurt, is nog onzeker. Er kan daarom in het gunstigste geval nog één of twee centimeter bijvallen”, aldus meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.

Vertragingen

De sneeuwval zal waarschijnlijk gaan zorgen voor vertraging op de weg. Aangezien de winterse neerslag tegen het einde van de middag over Limburg trekt, is dat een ‘geijkt recept’ voor grote verkeershinder.

Treinen

Vanwege de voorspelde sneeuwval rijden er dinsdag minder NS-treinen dan op een gewone werkdag. De Nederlandse Spoorwegen en ProRail hebben dat maandag laten weten.

Op de meeste plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier, waardoor er meer ruimte moet ontstaan om eventuele problemen op te lossen. Volgens een zegsman van de NS blijft 80 procent van de treinen rijden. Reizigers moeten vooral tijdens de spits rekening houden met langere reistijden en ze krijgen het advies regelmatig de reisplanner te raadplegen.

Om reizigers zo goed mogelijk te helpen, zet NS zet extra medewerkers in op stations en in treinen. ProRail heeft extra sneeuw- en storingsploegen paraat staan om eventuele verstoringen snel te kunnen oplossen.

Arriva meldt dat zij geen aangepaste dienstregeling zullen hanteren.