Paul en Leo worden door collega’s geëerd tijdens jubileummiddag

Print
Paul en Leo worden door collega’s geëerd tijdens jubileummiddag

Paul Münstermann (links) en Leo Keularts vieren hun 3 x 11-jarig jubileum. Afbeelding: Ermindo Armino

Heerlen / Hoensbroek -

Paul en Leo vieren zondagmiddag 27 januari hun 33-jarig jubileum. Dan brengen tal van collega-artiesten een muzikale ode aan het Heerlense duo.

Organisatoren van de jubileummiddag zijn dochter Karlijn Münstermann en artiesten Etienne Conemans en John Janssen, beter bekend als De Dörpsgekke. Vanwaar dit initiatief? “Paul Münstermann vertelde ons tussen neus en lippen door over hun naderende jubileum. We kennen de Winkbülle inmiddels goed genoeg om te weten dat zij dit niet zouden gaan oppakken”, trapt John Janssen af. Etienne lacht. “Laten we het erop houden dat wij vinden dat ze een jubileumfeest verdienen.” Ook de dochter van Paul, Karlijn Münstermann, is bij de organisatie betrokken. “Ik zit dicht bij de bron”, lacht ze.

Café Pelt

Locatie van dienst is Café Pelt waar Frits Pelt en zijn vrouw Kathinka de scepter al twee keer elf jaar zwaaien. Frits nam ooit het Heerlens volkslied met Münstermann en Keularts op. Hij kent het duo goed. “De ontmoeting die me het meest is bijgebleven was na misschien wel hun mooiste Limburgse succes. Ze wonnen het LVK in 2001 weliswaar niet met d’r Loemelekrieëmer, maar de hele provincie zong het mee. Kort daarna overleed de moeder van Leo. Alle optredens werden afgezegd, dat was natuurlijk voor iedereen, zijzelf voorop, een enorme tegenvaller. Tegen het einde van die carnaval dacht ik dinsdagmiddag, wanneer wij onze Boetegeweune Binnezitting houden, de hele tijd: misschien komen ze tóch. En jawel hoor, op enig moment kwam er een bierviltje van achter ‘P&L zijn er’. Wat volgde laat zich raden: een mooie, ontroerende en uitzinnige ontlading.”

Mooie teksten

Ze werden in 2008 door toenmalig burgemeester Gresel benoemd tot Ambassadeurs va de Heëlesje Vasteloavend. Maar wat maakt hun liedjes nou zo bijzonder? Collega-artiest Luc Volders van De Kloomp kan daar antwoord op geven. “Het zijn slimme vasteloavesartiesten met teksten die altijd op een perfecte manier worden verwoord in hun liedjes.” Daar zijn ook Thei en Marij, die toevallig dit jaar ook hun 3 x 11-jarig jubileum vieren, het mee eens. “We genoten ervan dat er tijdens onze LVK-jaren twee mannen waren die op hun beurt weer het Heerlens dialect met succes in de kijker zetten. Ze werden voor ons en voor vele anderen echte ambassadeurs van de Heerlense Vastelaovend en hun dialect. Net als Knipa deed.” John Janssen haakt daar op in. “Paul en Leo zijn zwaar ondergewaardeerd, maar waarom? Ze maken al langer muziek dan Knipa volgens mij. En er is nog zoveel muziek die veel mensen niet kennen.”

Hinge Gen Hergod’s Vot

Voorbeelden daarvan zijn de nummers de ze maken voor de revue Hinge Gen Hergod’s Vot. “Mijn vader heeft me er eigenlijk bij de haren bij gesleurd”, vertelt Karlijn. “In het eerste jaar hoefde ik alleen een bord vast te houden. Ieder jaar werd mijn rol iets uitgebreid en de laatste acht jaar zing ik samen met pap een duet.” Het leverde liedjes op, die bij het grote publiek wellicht minder bekend zijn. “Het succes van de revue is ongelooflijk knap”, vervolgt ze. “Ik ben echt trots op wat ze hebben neergezet.” Ook tijdens die nummers speelt tekst een hoofdrol. Paul Logister onderstreept dat. “Opmerkelijk vind ik dat ze ieder jaar met een kwalitatief ijzersterk liedje op de proppen komen. Met name daarin schuilt hun kracht.”

Loemele

Maar wat is nou het mooiste liedje? “Onmogelijk om uit zo’n omvangrijk repertoire één goed nummer te kiezen”, reageert Joep van Wijk van Herriemenie Miserabel. De Toddezèk, gasten in de komende revue, zijn daar wel uit: “D’r Loemelekrieëmer. Het blijft een heerlijke klassieker, met geweldige tekst. Hoe we Paul en Leo moeten omschrijven? Het zijn gewoon heerlijke, eerlijke, oprechte, muzikale vrienden.” Ron Eussen en Steph Feijen zijn het daar volledig mee eens: “Ze blijven gewoon zichzelf. Twee mannen waar je gezellig ee sjtundje lekker aan de bar mee kunt ouwehoeren, heerlijk!”

Zondag 27 januari brengen vele artiesten een muzikale ode aan het duo in Café Pelt. Vanaf 14.11 uur is iedereen welkom.