Sjtadsprins Guy I: “Carnaval is feest van de lach én de traan”

Print
Sjtadsprins Guy I: “Carnaval is feest van de lach én de traan”

Guy I Vrancken is de nieuwe Sjtadsprins van Gebrook. Links zijn ouders en zijn vriendin Lucienne. Afbeelding: Emile Bosch

Hoensbroek -

Toen hij een kleine twintig jaar geleden uit Philippine in Zeeland samen met zijn ouders en zijn broers naar Brunssum verhuisde, kon Guy Vrancken (35) in de verste verten niet bevroeden dat hij ooit Sjtadsprins va Gebrook zou worden.

Dat het zover kwam – als Guy I regeert hij dit seizoen over het narrenrijk Hoensbroek – is toch niet zó verwonderlijk. Met vrienden meedoen aan de finales van het LVK en PLK, zijn actief lidmaatschap van de groep Breuker Neutjes, meetrekken in de optochten en zijn voorliefde voor Kölle en Kölsche muziek laten zien dat hij zijn carnavalssporen ondertussen wel verdiend heeft.

Gezin

In het dagelijks leven woont Guy Vrancken samen met zijn vriendin Lucienne. Hij leerde haar kennen op carnavalsdinsdag tijdens Sjoenkele bie Coba. Ze hebben twee dochtertjes: Fleur van bijna zes en Ninou van tweeëneenhalf. Guy is salesmanager bij Welling Autobedrijven en volgt daarnaast de lerarenopleiding bij Fontys. Als docent economie hoopt hij na zijn afstuderen in het onderwijs aan de slag te gaan. De Rodasupporter die hij ook is, zit geregeld op de tribune in het Parkstad Limburg Stadion.

Bucketlist

“Prins worden stond inderdaad in mijn bucketlist, ik moest natuurlijk afwachten of dat er een keer van zou komen. Je moet immers gevraagd worden, dat heb je niet zelf in de hand”, lacht hij met een smile van oor tot oor. “Nu ik het ben voelt dat als een hele eer.” Nog steeds een beetje beduusd na zijn uitroeping in Kasteel Hoensbroek, laat hij weten dat het sinds zijn proclamatie geen moment meer rustig is geweest. “Naast de verplichtingen die ik als Sjtadsprins al meteen had, troffen me vooral de reacties van de mensen. Van familie, vrienden, bekenden, collega’s en studiegenoten, maar ook van mensen die ik amper of zelfs niet ken. De appjes en sms’jes stromen nog steeds binnen, op Facebook heb ik er in die paar dagen een dikke 150 ‘vrienden’ bij. Zelfs uit Duitsland en België, kun je nagaan.”

Proclamatie

Zijn proclamatie was er niet eentje van dertien uit een dozijn, heeft hij gemerkt. Daarin ging hij naast de lach de traan niet uit de weg en dat maakte het nodige los. “Het toont maar weer eens aan dat carnaval meer is dan lachen, feesten, bier drinken en de polonaise lopen”, vervolgt Guy. “Carnaval is als het leven: juist dan denk je bijvoorbeeld aan de mensen die je zijn ontvallen of die het moeilijk hebben. Als prins draag ik dat graag uit.”

Motto

Zijn carnavalsmotto is Gebrook Bleujt, een spreuk waarmee Guy prima kan leven zegt hij. “Dat mijn oudste dochter Fleur heet is daarbij een toevallig en plezierig extraatje. Feit is echter dat Hoensbroek opbloeit. Je ziet het aan het centrum, aan het nieuwe zorgplein in het verbouwde voormalige gemeentehuis of aan de brede school met het parkje in de Aldenhof. Dit alles valt op een mooie manier samen in dit motto.”

Programma

De komende weken staat hem een druk programma te wachten, blikt Guy I vooruit. “Denk aan de prinsenreceptie, de zittingen en evenementen, het Kowrenne, de presentatie van de carnavalskrant D’r Uul, bezoekjes aan de wagenbouwers in de optochthal, Weiberfastnacht in Keulen, de kinderzitting, de sleuteloverdracht, de carnavalsmis of de drie dolle dagen met twee optochten, te veel om op te noemen. Samen met Lucienne en mijn twee meiden duiken we er helemaal in en gaan we volop genieten. Ik ben tenslotte maar één keer prins. Of er op carnavalsdinsdag naast alle vrolijkheid en plezier ook traantjes worden weggepinkt? Nou, reken maar!”