Boegbeelden Eekheuëre zijn vooral trots

Print
Boegbeelden Eekheuëre zijn vooral trots

Ger Koks (links) en Rob Dijcks proosten op het jubileum. Afbeelding: Paul Dolhain

Heerlen / Hoensbroek -

Ze stonden aan de basis van de jubilerende vereniging De Eekheuëre. De carnavalsvereniging viert dit jaar haar 44-jarig jubileum. Rob Dijcks en Ger Koks zijn, als enigen, al 4 maal 11 jaar lid.

In 1974 werd Rob Dijcks gevraagd om prins te worden bij Buurtvereniging Eikenderveld. “Ik werd twee weken voor de proclamatie gevraagd”, trapt Rob af. “Als ik iets doe, dan doe ik het goed en zo voelde het niet. Daarom ben ik zelf op zoek gegaan naar een andere prins. “ Hij kreeg Armand Geurten zover. Toch bleef het prinsschap knagen en aangezien de buurtvereniging ophield te bestaan, moest er een andere oplossing gevonden worden. “Bij JCL, het Jeugdcentrum Laanderstraat, werd ook carnaval gevierd. Daar was ik voorzitter. Vanuit dat platform nam ik het initiatief om een carnavalsvereniging op te zetten.”

Het begin

“Dat Rob in 1975 prins werd, was geen verrassing”, vervolgt Ger Koks. “We hebben toen ook meteen een raad van elf opgericht. Alleen met een wit hemd en een zwarte broek”, lacht hij. “En oranje schuitjes”, haakt Rob in, “met bijbehorend oranje vlindertje. Alles werd in de loop der jaren met eigen handen opgebouwd. Een raad van elf in zwarte pakken en blauwe schuitjes volgde snel, van Cor Driessen kreeg Rob dialectlessen, Ger werd prins in 1981. De vereniging werd volwassen. Figuurlijk, maar ook letterlijk, waren ze JCL ontgroeid.

Naamswijziging

“Dat was ook één van de spannendste momenten in ons bestaan”, vindt Ger. “Ik was destijds voorzitter. We gingen investeren en zochten tevens een nieuwe naam.” Wijlen Cor Driessen bedacht de naam De Eekheuëre en maakte tevens het logo. Een nieuw tijdperk sinds 26 april 1986. “Al veranderde er binnen de club niet veel, daarom hebben we statutair laten vastleggen dat we in 1975 zijn opgericht.” In 1991 wordt de Poeffel Moeffel in het leven geroepen. Het bronzen beeld, gemaakt door de in 2017 overleden Hubert Bour, wordt uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap in het Eikenderveld. Ook Ger en mochten de onderscheiding al ontvangen. Samen hebben ze dan ook zo’n beetje iedere functie bekleed.

Hard werken

Inmiddels is het 2019. Waar het aantal cafés in de wijk is teruggebracht tot één, is dat in de loop der jaren ook gebeurd met het aantal carnavalsverenigingen. De Eekheuëre zijn echter springlevend. “Ik heb altijd gedacht, dat als we ouder zouden worden de vereniging zou stoppen. Het tegendeel is waar, we zijn eigenlijk alleen maar groter geworden”, zegt Ger. Rob haakt daar op in: “Maar ieder jaar is het hard werken om alles weer voor elkaar te krijgen. Het gaat niet vanzelf. Onze huidige erevoorzitter Arno Crasborn heeft daar ook een heel belangrijke rol in gehad.” Ger knikt instemmend. “Creativiteit”, zegt hij. En ook Rob knikt.

Recordpogingen

“We hebben zoveel mensen, die zoveel kunnen. Iedereen kan binnen de vereniging zijn creatieve ei kwijt.” Dat bleek bijvoorbeeld ook bij het 33-jarig jubileum. “We deden toen een recordpoging om de langste polonaise te houden van het Eikenderveld naar het centrum. Toen de eerste arriveerde stond de laatste nog in het Eikenderveld”, lacht Rob. Ook dit jaar gaan ze weer een recordpoging ondernemen. “Een recordpoging sjlagerzingen, 24 uur lang, op 22 en 23 februari: de SjlagerSjlingerTsjellinsj.” Toch blijft het hoogtepunt ieder jaar weer het prinsuitroepen. “Ik was echt trots dit jaar. Onze bouwers hadden twee levensgrote eekhoorns gemaakt en de prins sprong uit een hart. Ik kreeg kippenvel”, zegt Rob. “Kun je nagaan, ik kwam destijds als mijnwerker op een brancard Het Trefcentrum in.”

Mister Eekheuëre

Samen genieten ze nog steeds van de vereniging. “Ook al ben ik alleen nog Aod-Prins, het warme gevoel dat je krijgt blijft”, zegt Ger. “Ik denk dat ik de komende jaren nog wel op de achtergrond wat actief blijf”, sluit Rob af. Hij heeft dan ook niet voor niks de bijnaam Mister Eekheuëre.