Schinveldse Bossen ook in Beekdaelen beschermd

Print
Schinveldse Bossen ook in Beekdaelen beschermd

Afbeelding: De Limburger

Schinveld -

Fusiegemeente Beekdaelen houdt vast aan de bescherming van de Schinveldse Bossen. In dat gebied mag niet zonder vergunning gekapt worden.

De Schinveldse bossen zijn op verzoek van de voormalige gemeente Onderbanken als beschermd gebied opgenomen in de bomenverordening, die de gemeenteraad van Beekdaelen dinsdagavond bespreekt. Over het groengebied wordt al jaren getwist.

Illegaal

In 2006 liet Defensie zes hectare bosgebied kappen om ruimte te maken voor verkenningsvluchten van de NAVO-basis in Geilenkirchen. Achteraf verklaarde de Raad van State de kap illegaal, maar de laatste jaren dringt Defensie weer aan op het kappen of inkorten van bomen rond de basis die te hoog zijn. Die zouden vluchten van Awacstoestellen hinderen.

Beeldbepalend

In de nieuwe bomenverordening staat ook dat voor de kap van bomen met een stam die dikker is dan een meter een vergunning vereist is. Voor de eik, beuk en linde geldt die bescherming vanaf veertig centimeter doorsnede, omdat deze bomen meer dan honderd jaar oud kunnen worden en vaak beeldbepalend zijn.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje