Renovatie woningen Blauwdorp van start

Print
Renovatie woningen Blauwdorp van start

De woningen in Trichterveld werden het eerst onder handen genomen. Afbeelding: Rob Oostwegel

Maastricht / Itteren -

Woningstichting Servatius neemt een groot deel van de huizen in Blauwdorp op de schop. Ze worden ingrijpend gerenoveerd. Een deel wordt gesloopt om ruimte te maken voor seniorenwoningen.

In Blauwdorp is maandagmiddag het startsein gegeven voor de renovatie van 102 eengezinswoningen. Tussen nu en 2023 worden in totaal 232 woningen gerenoveerd; 138 woningen worden afgebroken. Daar komen 123 nieuwbouwwoningen voor in de plaats.

Het renoveren kost ongeveer 65.000 euro per woning. De huizen worden duurzamer, veiliger en energiezuiniger en gaan van energielabel F naar A. Ook komen er seniorenwoningen. „Gelijkvloers en betaalbaar”, aldus directeur Vivian Eussen van Servatius. Op dit moment is er onvoldoende variatie in het woningaanbod.

Blauwe Loper

In bijzijn van buurtbewoners, vertegenwoordigers van woningstichting Servatius, de gemeente Maastricht en de provincie Limburg werd maandagmiddag meteen ook de aftrap gegeven voor de ‘Blauwe Loper’; een project om de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de buurten Trichterveld, Mariaberg en Blauwdorp flink te verbeteren. Met meer groen, meer sociale activiteiten, de aanleg van een park en een fiets- en wandelroute die de buurten beter met elkaar en met de binnenstad moet verbinden. De route loopt via de Madoerastraat in Trichterveld, over het Fatimaplein, de Gentiaanstraat, Asterstraat en de Willem Vliegenstraat richting centrum.

In totaal wordt 28 miljoen euro geïnvesteerd. De eerste voorbereidingen voor de Blauwe Loper werden al in 2000 getroffen. Dat het langer duurt dan gepland, heeft volgens projectleider stedelijke ontwikkeling, Anouk Crapts, mede te maken met de complexiteit van de hele operatie. „We moeten bijvoorbeeld meer dan honderd huishoudens ergens anders huisvesten.” Ongeveer de helft van de bewoners blijft in Blauwdorp, de rest verhuist naar elders. „We proberen zo veel mogelijk rekening te houden met wat de mensen zelf willen.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje