Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Roemer grijpt naast post commissaris van de Koning in Gelderland

SOLLICITATIE

Roemer grijpt naast post commissaris van de Koning in Gelderland

Emile Roemer is tot maart waarnemend burgemeester van Heerlen. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen / Hoensbroek -

Emile Roemer is gepasseerd voor de post van commissaris van de Koning in Gelderland. De SP’er, nu waarnemend burgemeester in Heerlen, was tot het laatst in de race.

Roemer legde het af tegen de huidige burgemeester van Apeldoorn, John Berends (CDA). Dat bevestigen bronnen tegenover De Gelderlander.

Woensdag neemt Clemens Cornielje (VVD) na ruim dertien jaar afscheid als commissaris van de Koning. Volgens ingewijden ging de voorkeur uit naar Berends, omdat die meer ervaring heeft in het lokaal bestuur. Roemer, ook oud-wethouder van Boxmeer, eindigde op plek twee.

Geheimhoudingsplicht

Roemer (56) zat twaalf jaar in de Tweede Kamer, waarvan zeven als leider van de SP. Opvallend is dat in Gelderland juist Berends ook werd geroemd om zijn Haagse netwerk. De voorzitter van de sollicitatiecommissie wil vanwege de geheimhoudingsplicht niet ingaan op de keuze.

Een benoeming van Roemer zou uniek zijn geweest, want nog nooit leverde de SP een commissaris van de Koning. Na zijn vertrek uit Den Haag werd hij waarnemer in Heerlen en daarmee de eerste burgemeester van SP-huize.

Solliciteren

Roemer bevestigt noch ontkent dat hij gesolliciteerd heeft: „Los van de vraag of ik überhaupt aan het solliciteren ben: over welke vacature of procedure dan ook mag niet gesproken worden.”

Roemer maakt in maart zijn tweede halfjaarlijkse termijn als waarnemer vol. Dat is het maximum. Burgemeester Ralf Krewinkel, die lang afwezig was vanwege de ziekte van zijn zoontje, gaf eerder aan terug te willen komen, maar alleen als hij 100 procent inzetbaar is. Hij kreeg tot maart de tijd om een besluit te nemen.