Uitbreiding Chemelot Campus nu grens aan groei is bereikt

Print
Uitbreiding Chemelot Campus nu grens aan groei is bereikt

Afbeelding: Annemiek Mommers

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De Chemelot Campus in Geleen wil uitbreiden in noordelijke richting, nu de grenzen aan groei op het huidige 23 hectare grootte terrein versneld in zicht komen.

„In de jaren na de start van de Campus in 2012 moesten we nog de boer op”, herinnert Bert Kip (CEO Brightlands Chemelot Campus) zich. „Nu komen de bedrijven naar ons toe en is het af en toe de uitdaging om ze te huisvesten.”

De Chemelot Campus, de industriële kennis- en ontwikkel-enclave met focus op innovatieve materialen, chemische en biomedische processen, is hard op weg naar een volgende doorgroeifase. Van nu 80 bedrijfjes, 2000 kenniswerkers en 750 studenten, naar ruim 2800 kenniswerkers en 1000 studenten eind dit jaar.

Met nieuwbouw, renovatie en de sloop van een aantal verouderde gebouwen, vindt er een heuse facelift plaats. De twee zogeheten Brighthouses (vijf verdiepingen, 7500 m2, investering 2 x 15 miljoen euro) die in recordtempo uit de grond zijn gestampt voor vooral opleidingsdoeleinden, symboliseren de snelle economische ontwikkeling. „Ze zijn al voor negentig procent bezet.”

Uitbreiding

Voor een eventueel nieuw Brighthouse is na alle in- en uitbreiding op de huidige 28 hectare geen plek meer. Daarom moet de beoogde uitbreidingslocatie (8 hectare) ten noorden, richting De Lexhy, snel worden ontwikkeld.

„De Campus moet van ons allemaal worden” benadrukt gedeputeerde Joost van den Akker. „Uitbreiding gebeurt in samenspraak met de omgeving en alleen daar waar het kan.” Met het rapport van de Raad Voor Veiligheid nog op het vizier (een tik eigenlijk op de vingers van de provinciale toezichthouder en vergunningverlener) wordt er voor nieuwbouw telkens een risicoanalyse gemaakt.

Risico’s

De randen van de grote chemische bedrijven, zijn vooral bestemd voor pilotfabriekjes. Ze zijn redelijk groot in omgang, maar er werken relatief weinig mensen. Grotere concentraties van kenniswerkers en studenten komen op locaties, waar de gevarenrisico’s het kleinst zijn.

Studenten volledig de toegang ontzeggen is niet aan de orde, omwille van vooral het boeien en binden van straks broodnodig jong talent. „Daarnaast is het belangrijk dat ook een student zich ervan bewust is dat hij in een chemische omgeving bevindt. Veiligheid moet in zijn DNA gaan zitten”, aldus Van den Akker.

Ambitieus

De Chemelot Campus is ambitieus en wil een ecosysteem bouwen, waarin Willy Wortels, kenniswerkers en studenten elkaar eerder vinden. Zodat innovaties zich sneller kunnen ontwikkelen. Tot dusver was de Provincie de enige overheid die investeerde. 200 miljoen op een totaal van 500 miljoen. De helft van die 200 miljoen vloeit via de inkomsten uit vastgoed en patenten, geleidelijk weer terug in de provinciekas.

Brussel

Om nieuwe groei mede te financieren wil Van den Akker geld ophalen in Den Haag en Brussel. „Enkele tientallen miljoenen, liefst meer”, zo zegt hij. Gelet op de klimaatdoelen van het kabinet en Europa en alle ontwikkelingen dienaangaande op de Chemelot Campus, denkt hij dat hem dat gaat lukken. „Zodat de Campus kan doorgroeien. Het zou doodzonde zijn als we innovatieve bedrijven als Mitsui en Ioniqa ooit nee zouden moeten verkopen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen