Schaamte

Longpatiënt krijgt meer lucht dankzij scootmobielenclub

Print
Longpatiënt krijgt meer lucht dankzij scootmobielenclub

Leden van de scootmobielenclub tijdens een groepstocht afgelopen jaar. Afbeelding: Mijn Scoottie

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Marjos Papen en Mies Helwegen uit Venlo liepen met hetzelfde idee rond. Ze troffen elkaar en realiseerden het: de oprichting van een scootmobielenclub. „We hebben zoveel lol.”

Een scootmobiel is noodzaak, maar voordat je die ook gebruikt… „Je moet eerst de schaamte voorbij”, zegt Mies Helwegen. Ze gaf vroeger les aan ouderen. Volksdansen en gymnastiek. Een rugoperatie en kunstknie later heeft ze flink ingeleverd. Ouderdom komt met gebreken, weet Helwegen (80). Ze vond het lastig te accepteren dat ze aangewezen is op een scootmobiel. „Ik durfde eerst niet de weg op. Mensen zien toch dat je iets mankeert.”

Van voordeur naar auto

Marjos Papen (60) knikt. Ze is relatief jong en heeft ook een scootmobiel. Longemfyseem. Door afname van het aantal longblaasjes nam haar longcapaciteit af naar 28 procent. Ze loopt meestal van de voordeur naar haar auto, en vice versa. „Veel verder kan ik niet.”

„Als je niet mobiel bent, word je beperkt. Je raakt geïsoleerd en vereenzaamt”, vertellen ze. Een scootmobiel vergroot de mobiliteit. Maar dan moet je er wel op gaan zitten. Papen: „Het beeld van iemand in een scootmobiel is negatief. Dat merkte ik zelf ook. Ik dacht dat het chagrijnige, oude mensen waren. Tot ik er zelf een kreeg...”

Moed bijeengeraapt

Toen ze genoeg moed bijeen had geraapt, ging er een wereld voor haar open. „Ik dacht: wow, ik kan weer naar buiten.” Ze kreeg het idee een scootmobielenclub op te richten en trof Mies Helwegen, die dezelfde gedachte had. Ze richtten een halfjaar geleden Mijn Scoottie op, die inmiddels 48 leden telt. Per 1 december 2018 hadden overigens 1131 Venlonaren een scootmobiel van de gemeente.

De club wil mensen overtuigen van de voordelen van de scootmobiel. Als er behoefte aan is, krijgen leden individuele begeleiding bij de eerste ritten, zodat ze leren hoe ze in een winkel en een trein komen. Ook organiseren de leden groepstochten. Helwegen: „We hebben zoveel lol samen. We zien ernaar uit dat het weer warmer en zonniger wordt.”

Provinciale wedstrijd

De stichting in oprichting krijgt steun van de gemeente en het Bewonersnetwerk Venlo-Zuid, maar ook waardering. Zo behaalde Mijn Scoottie maandagavond de derde plaats bij een provinciale wedstrijd voor burgerinitiatieven die armoede en uitsluiting bestrijden.

Papen zit dankzij Mijn Scoottie beter in haar vel. „Ik heb plezier en voel me belangrijk, al is het maar door het werk voor een scootmobielenclub. Dat heeft zijn weerslag op mijn gezondheid. De longcapaciteit is vergroot naar 42 procent. Er is geen medische oorzaak voor, want longblaasjes herstellen niet. We hopen dat andere leden die voordelen ook ervaren door ze taken te geven.”