Geen schaatspret op natuurijs, wel problemen in verkeer en vervoer

Print
Geen schaatspret op natuurijs, wel problemen in verkeer en vervoer

Afbeelding: iStock

Sneeuw en nachtvorst de komende dagen. Voor schaatspret op natuurijs wordt het waarschijnlijk niet koud genoeg, maar vooral vervoerders en wegbeheerders zetten zich schrap.

IJspret
Hij was er maandagochtend als de kippen bij, ijsmeester Louis Leenen, om de dikte van het ijs op De Banen bij Nederweert te meten. Traditiegetrouw is het natuurgebied een van de eerste in Limburg waar op natuurijs kan worden geschaatst. Maar nu nog even niet. Met 3,5 centimeter dikte is het ijs echt nog te dun.

Wil er een grote groep op kunnen, moet een ijslaag op een waterplas minstens 7 à 8 centimeter zijn, en voor wedstrijden zelfs 10 centimeter. „Zo ver komt het deze week niet”, verwacht voorzitter Herman van de Beek van de Recreatieve Schaatsvereniging Noord-Limburg, afgaand op de weersverwachting. Hoewel schaatsfabriek Viking in Almere meldt dat „de telefoon roodgloeiend staat” en op Marktplaats plots veel advertenties met schaatsen te koop opdoemen, merkt Rob’s Sportshop in Geleen nog weinig van groeiende schaatskoorts. „Wel laten al veel mensen hun schaatsen slijpen”, zegt eigenaresse Sabrina van Steen. „Als schaatsen op natuurijs officieel kan en mag, dan gaat de verkoop pas weer echt lopen.”

Verkeer en vervoer
„Houd de dienstregeling dinsdag goed in de gaten.” Als deze woorden uit de mond van een ProRail-woordvoerder komen, weet je: de kans op vertragingen is groot.

Vreemd is dat niet. Nederland heeft een van de drukst bereden spoornetwerken ter wereld. Dus schroeft de NS bij dreigende sneeuwval meteen het aantal treinen terug om zo tijd te kopen om eventuele problemen op te lossen voordat alles in de soep loopt. Limburgse reizigers zullen het amper merken. Alleen de intercity tussen Sittard en Alkmaar rijdt minder vaak. Arriva houdt vast aan de gewone dienstregeling. Die is voor bus en trein ‘winterhard’, meldt het bedrijf.

Spoorbeheerder ProRail is in opperste staat van paraatheid. Er staan extra monteurs klaar om bij storingen snel ter plaatse te zijn. Alle verwarmde wissels zijn gecontroleerd. Ze werken. Maar dat betekent niet dat er niet toch eentje de geest kan geven.

Ook de wegbeheerders zijn klaar voor de strijd. Maandagavond, na de spits, zijn de Rijks- en provinciale wegen alvast preventief gestrooid. Vlak voordat dinsdagmiddag de voorspelde sneeuw komt, gaan de strooiwagens nog eens de weg op. Als de sneeuw valt, komen de schuivers. Weginspecteurs draaien andere diensten, waardoor meer mensen paraat staan om bij problemen snel in te grijpen.

En de reiziger zelf? Die moet dus de dienstregeling checken voordat hij in trein of bus stapt. Wie in de auto stapt, moet hopen dat de winterbanden al zijn gemonteerd. Niet iedereen is zover, weet Elke Heurkens van Profile Venray. „Vooral particulieren stellen het vaak uit tot het laatste moment. We krijgen veel belletjes van mensen die nog snel winterbanden willen. Dat lukt meestal niet binnen een dag.”

Daklozenopvang
Het is koud ’s nachts, maar niet koud genoeg om daklozen van de straat te halen om ze verplicht binnen te laten slapen. Tenminste, dat geldt voor Noord- en Midden-Limburg. In Zuid-Limburg is het anders; daar is de zogeheten winterregeling wel al drie dagen van kracht. Sinds dit jaar bepalen niet de gemeenten wanneer de winterregeling voor daklozenopvang van kracht wordt, maar de GGD. De voorzitter van de Veiligheidsregio neemt zo’n besluit, dat voor een hele regio gelijk is. En in Zuid-Limburg gelden andere normen dan in de bovenste helft van de provincie. Zuid-Limburg laat daklozen - desnoods door de politie - van straat halen als de gevoelstemperatuur beneden de -5 komt, of als die vier dagen op rij minimaal -3 is. De Veiligheidsregio Noord- en Midden-Limburg hanteert de norm dat de gevoelstemperatuur -10 moet zijn voor zo’n maatregel, zoals ook de wet voorschrijft. De maatschappelijke opvang van Moveoo in Sittard heeft afgelopen dagen zo’n vijftien daklozen extra opgevangen, zegt directeur Ramon Testroote. „De extra bedden in Venlo staan klaar, maar afgaand op de weersverwachting zijn die voorlopig niet nodig.”

Hoe koud wordt het?
Hoe koud het wordt de komende dagen en hoeveel sneeuw er verwacht wordt, hangt af van welke informatiebron wordt geraadpleegd. De voorspellingen op de diverse weerapps en -websites verschillen nogal. Maar eensgezind melden ze voor Limburg als grote lijn de komende nachten lichte vorst (-2 tot -6) en overdag temperaturen boven nul (1 tot 6 graden). En dat er de komende dagen sneeuw gaat vallen, wordt ook collectief gemeld. Alles bij elkaar geen ideale omstandigheden voor ijsgroei. Wie in de gaten wil houden waar op natuurijs wel kan worden geschaatst, kan op Weerplaza.nl per regio de verwachte natuurijs-ontwikkeling opzoeken. Stand van zaken: in Limburg kan nu enkel worden geschaatst op ondergelopen weilanden.

Stoep vegen
Elke winterse periode rijst de vraag: waarom wordt er niet ruimer gestrooid? Het antwoord is simpel: dat wordt aan de burgers overgelaten.

Tot enkele jaren geleden was het sneeuw- en ijsvrij houden van het trottoir voor de woning een wettelijke verplichting voor de burger: het stond in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het werd echter geschrapt omdat het niet te handhaven was.

Sindsdien spreken gemeenten hun inwoners aan op hun ongeschreven ‘burgerplicht’ om hun eigen stoep, en eventueel van die van de buren, schoon te houden. In toenemende mate, zoals in Weert, stellen gemeenten wel gratis strooizout aan burgers beschikbaar. In Beek gaf de gemeente vorige maand vijf basisscholen elk een grote zak strooizout, in de hoop dat ze de trottoirs rond de scholen zelf begaanbaar houden. Het gaat om een pilot. Als de aanpak werkt, volgen ook gezondheidscentra.