Koetshoes Horst gaat per 1 juli dicht

Print
Koetshoes Horst gaat per 1 juli dicht

Ouderen moeten een ander plekje zoeken tot het Gasthoês weer open is. Afbeelding: Koen van Weel

Horst / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

Senioren uit Horst die samen eten, koffiedrinken en leuke dingen doen in het Koetshoes in Horst, moeten per 1 juli een nieuw stekje zoeken. Het Koetshoes gaat dicht.

Volgens Petra Leijssen, oprichter van het Koetshoes, is het altijd de bedoeling geweest dat deze voorziening slechts van tijdelijke aard zou zijn. „We zijn inmiddels al tweeënhalf jaar open”, zegt Leijssen. „Toen Hof te Berkel geen echte voorziening meer had voor ouderen die samen willen eten of die samen gezellig bij elkaar willen zitten, hebben wij in goed overleg met de gemeente Horst aan de Maas het Koetshoes opengesteld.”

Hier kunnen ouderen sindsdien op doordeweekse dagen terecht voor een warme maaltijd die wordt klaargemaakt door Smaakboerderij De Gastendonk uit Horst. Verder kan iedereen van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur in het Koetshoes terecht voor een kopje koffie, een praatje of iets lekkers. „Momenteel zit hier een vijftiental mensen gezellig te kletsen, een kopje koffie te drinken of te breien”, zegt Leijssen.

Mede daarom houdt ze het Koetshoes ook al langer open dan ze eigenlijk van plan was, zegt Leijssen verder. „Het Koetshoes is altijd slechts bedoeld als een overbrugging. Zodra het verbouwde Gasthoês open gaat, zou het Koetshoes sluiten. Maar de verbouwing van het Gasthoês heeft vertraging opgelopen. Wij wilden het Koetshoes eigenlijk al in december sluiten, want we hebben andere plannen met ons gebouw. Het wordt een woonhuis. Maar in overleg met de gemeente blijven we toch nog tot 1 juli open.”

Leijssen beseft dat het Gasthoês deze zomer bij lange na nog niet klaar is. „Maar wij kunnen er ook niets aan doen dat die verbouwing is vertraagd. De mensen die bij ons in het Koetshoes komen, zijn echter best in staat om voor een paar maanden een ander plekje te zoeken waar ze samen kunnen komen. Er zijn hier in de buurt best horecagelegenheden waar dat kan. Uiteindelijk krijgen ze een mooie stek plek in het Gasthoês, want dat is juist bedoeld als huiskamer voor jong en oud.”