Leerwerkhuis Peel en Maas: eerst taal leren, dan aan het werk

Print
Leerwerkhuis Peel en Maas: eerst taal leren, dan aan het werk

Peel en Maas is volop bezig met de integratie van statushouders. De film Thuisland wordt in dat kader in alle dorpen vertoont, te beginnen op 23 februari in Egchel. Afbeelding: Lé Giesen

Panningen -

Met het Leerwerkhuis in Panningen neemt Peel en Maas de regie rond inburgering en participatie van statushouders in eigen handen. De gemeente loopt daarmee voorop en is met een brede aanpak een voorbeeld voor andere gemeenten, stelt wethouder Wim Hermans (CDA).

Eerste de Nederlandse taal leren en dan aan de slag. Dat is kort samengevat de opzet van het Leerwerkhuis in gemeenschapshuis In Kepèl waarvoor op 24 januari het officiële startschot klinkt. Eind 2018 is er reeds gestart met taalonderwijs voor 27 statushouders die een inburgeringsplicht hebben. De taallessen zijn naar Panningen gehaald. Voorheen moesten de statushouders daarvoor naar het ROC Gilde in Venlo. Dat kostte veel (reis)tijd.

ROC-docenten geven de statushouders nu drie dagdelen in de week les, dicht bij huis. Peel en Maas telt momenteel 400 statushouders die in sociale huurwoningen wonen in vrijwel alle dorpen, uitgezonderd Koningslust en Grashoek. De statushouders leren niet alleen onze taal, maar ook vakjargon. In het Leerhuis zit ook het Helmondse bureau Werkvloertaal. Het is namelijk de bedoeling dat statushouders uiteindelijk aan de slag gaan. Daarom is het werkgeversplatform ‘WIJ maken werken van werk’ aangesloten bij het Leerwerkhuis. „Dat is een netwerk van driehonderd werkgevers in onze gemeente. „Statushouders kunnen daar stage gaan lopen en zo doorstromen naar een vaste baan,” aldus Hermans.

Workshops

Welzijnsorganisatie Vorkmeer is vertegenwoordigd in het Leerwerkhuis. Vorkmeer zorgt voor de maatschappelijke begeleiding van nieuwkomers door vrijwilligers. Vorkmeer biedt voor nieuwkomers heel praktische workshops aan. Over bijvoorbeeld onze gezondheidszorg (waar moet je zijn als je ziek wordt?) of onze normen en waarden .

Voor vrouwen van statushouders is het niet vanzelfsprekend dat ze gaan werken. Toch wil Peel en Maas hen een kans bieden. Begonnen wordt met het sorteren van textiel. Peel en Maas haalt sinds vorig jaar weer alle afval zelf op. Zo komt ook een heleboel textiel binnen, dat gesorteerd moet worden.

Informatieloketten

Peel en Maas heeft in de dorpen informatieloketten, bemand door vrijwilligers. Kessel en Baarlo lopen voorop met een werkgroep die zich ontfermt over nieuwkomers. Doel is om in alle elf kernen zo’n werkgroep actief te krijgen. Wethouder Hermans noemt het Leerwerkhuis een ‘groeimodel’. „Nu ligt de focus nog op alfabetisering van statushouders. Vervolgens gaat het erom dat ze de weg naar arbeid vinden.” Op termijn zal het Leerwerkhuis zich richten op alle inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

De provincie steunt de aanpak in Peel en Maas. Gedeputeerde Joost van den Akker komt dan ook naar de officiële start van het Leerwerkhuis. Met de aanpak loopt Peel en Maas vooruit op een wetswijziging waarmee minister Koolmees gemeenten de regie over inburgering van statushouders weer teruggeeft.