Grote problemen voor school voor speciaal basisonderwijs in Tegelen

Print
Grote problemen voor school voor speciaal basisonderwijs in Tegelen

Afbeelding: SBO De Lings

Tegelen -

SBO De Lings in Tegelen heeft in één week tijd al vier klassen naar huis moeten sturen, vanwege ziekte van leerkrachten. „Niet iedereen kan vervangen in het speciaal onderwijs”, zegt directeur Jack Pruijsten.

Dinsdag konden 29 leerlingen thuisblijven, maandag 14 en vorige week woensdag 18. „De druk op de leerkracht om zich niet ziek te melden is echt heel hoog. De leerkracht die gisteren ziek was, is vandaag weer komen werken. Maar de vraag is, of dat wel zo verstandig is.”

Pruijsten benadrukt dat er “ongelooflijk veel begrip” is bij de ouders. „Deze leerlingen kun je niet zomaar over andere klassen verdelen. Ze hebben toch extra zorg nodig. Maar er is gewoon géén vervanger. Niemand. Dan is het beter om ze thuis te laten.” Hij vindt het jammer dat zo weinig scholen de problemen met ziektevervanging bekendmaken op de site lerarentekortisnu.nl. „Ik weet dat scholen dat niet durven. Maar zo maak je het probleem natuurlijk niet zichtbaar.”

Kerobei

De Lings is onderdeel van scholenkoepel Kerobei in Venlo. Bestuursvoorzitter Hans Soentjens moet helaas erkennen dat „dit de realiteit van nu” is. „Niet alle leerkrachten kunnen vervangen in het speciaal basisonderwijs. Je hebt er toch bepaalde competenties voor nodig. Bovendien is het de vraag of het wel goed is om elke dag een andere leerkracht voor deze groepen te zetten.”

Kerobei heeft dit schooljaar noodgedwongen al 23 groepen naar huis moeten sturen. Vorig schooljaar was dat tien keer en het jaar daarvoor drie keer. „Vijf jaar geleden was dit voor mij onbestaanbaar. En nu gebeurt het gewoon. En de echte piekperiodes moeten nog komen.”

Hoewel andere scholen soms een onbevoegde voor de klas zetten, is dat bij Kerobei niet aan de orde. „Daar beginnen we niet aan. Zeker niet in het SBO en SO”, zegt Soentjens.

‘Puinhoop’

Als de ouders hun kind echt niet kunnen (laten) opvangen, regelt de school opvang. „Ik vind het verschrikkelijk wat voor een puinhoop Den Haag van het onderwijs heeft gemaakt. Deze problemen zagen we van mijlenver aankomen.”