Nep-Wmo-consulenten bestelen ouderen in Maastricht en Valkenburg

Print
Nep-Wmo-consulenten bestelen ouderen in Maastricht en Valkenburg

Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

In Maastricht en het Heuvelland zijn nep-Wmo-consulenten op pad die ouderen met mooie praatjes om de tuin leiden en bestelen. De gedupeerde in Valkenburg heeft inmiddels bij de politie aangifte gedaan.

In Valkenburg gaat het om een vrouw van circa veertig jaar, vrijwel volledig gekleed in het wit. Zij belt aan bij ouderen en vertelt dat zij namens de gemeente komt controleren of er aanpassingen in de woning nodig zijn. Eenmaal binnen stopt zij stiekem geld en sieraden in haar tas

Trucjes

„Walgelijk”, zegt wethouder Rémy Meijers van Valkenburg. „Ouderen zijn vaak niet bedacht op de trucjes van die oplichters en laten hen zonder enige argwaan binnen. Als ze eenmaal in de woning zijn, maken die dieven dankbaar gebruik van de situatie en slaan hun slag.”

In Maastricht is in elk geval één soortgelijke diefstal bekend, bij een flat in de wijk Belfort. Daar hebben twee zogenaamde Wmo-consulenten een oudere bewoonster bestolen. Een van de vrouwen is met de bewoonster naar de badkamer gelopen om te kijken of aanpassingen aan de douche nodig zijn. In de tussentijd heeft de andere op haar gemak rondgekeken in de kasten.

Gevraagd

Volgens wethouder Marion van der Kleij van Gulpen-Wittem komen medewerkers van de gemeente nooit zo maar op bezoek. „Als wij een Wmo-consulent naar iemand toesturen, gebeurt dat vrijwel altijd omdat mensen daar zelf om gevraagd hebben”, zegt ze. „Als je niemand van de gemeente verwacht, zou ik mensen die zeggen dat ze namens ons komen zeker niet zo maar binnenlaten.”

Ook Meijers bevestigt dat medewerkers van de gemeente nooit onaangekondigd aankloppen bij ouderen. „Als iemand namens de Wmo-organisatie langskomt voor een gesprek kondigen we dat altijd ruim van tevoren aan”, zegt hij.

Pasje

Bovendien moeten medewerkers zich altijd kunnen legitimeren met een pasje van de gemeente. Meijers roept ouderen op om alert te blijven en niemand binnen te laten als ze de situatie niet vertrouwen. „Vraag aan de voordeur in elk geval naar een pasje”, zegt hij.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje