Schacht scheef geboord: reddingsoperatie peuter Julen (2) duurt langer

Print
Schacht scheef geboord: reddingsoperatie peuter Julen (2) duurt langer

De reddingsoperatie gaat nog langer duren, de schacht van de lift is scheef gegraven. Afbeelding: REUTERS

De reddingsoperatie van de Spaanse peuter Julen gaat nog langer duren. Volgens de autoriteiten zijn er dinsdagochtend ‘technische problemen’ ontdekt bij het versterken van de reddingschacht waarin mijnwerkers zullen afdalen om een laatste horizontale tunnel naar de put te graven waar Julen is.

Die technische problemen bestaan er volgens de krant Diario Sur uit dat de schacht van 60 meter diep iets te scheef is geboord. Daardoor bleven vannacht de speciaal gefabriceerde buizen die de schacht tegen instorten moeten beschermen halverwege steken.

Lees ook:Foto was voor Spaanse politie hét bewijs dat Julen (2) in put viel

Dinsdagochtend zijn die buizen weer verwijderd en is er opnieuw begonnen met boren om de problemen te verhelpen. Het is nog niet bekend wanneer de reddingswerkers kunnen afdalen.

Intussen is justitie begonnen met een onderzoek naar de illegaal geboorde put waarin Julen vorige week zondag terechtkwam. De krant El Mundo meldt dat de Guardia Civil een rapport heeft opgesteld over de begane overtredingen. Zo was er geen vergunning voor het boren van de 100 meter diepe put, bedoeld om water te vinden. Dat gebeurde op 18 december. Ook was er geen toestemming om de heuvel voor een deel af te graven, mogelijk voor het bouwen van een woning. Door die afgraving, twee weken geleden, kwam de boorput weer bloot te liggen, nadat hij aanvankelijk met een zware steen was afgedekt.

Lees ook:Deze ‘lift’ moet Julen (2) weer naar de oppervlakte brengen

Schacht scheef geboord: reddingsoperatie peuter Julen (2) duurt langer
Het reddingsplan voor Julen. Foto: ADR