Mogelijk aangifte na lek over kandidatuur Roemer

Print
Mogelijk aangifte na lek over kandidatuur Roemer

Emile Roemer. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen / Hoensbroek -

De fractievoorzitters van provinciale staten in Gelderland hebben dinsdag overleg over de vraag of er aangifte wordt gedaan naar het uitlekken van de kandidatuur van Emile Roemer voor de functie van commissaris van de koning.

Woensdag komen ze bijeen om er een besluit over te nemen.

Volgens Kees van Baak zijn de fractievoorzitters dinsdag die vergadering aan het voorbereiden. ,,Dit verdient een zorgvuldige aanpak, want als er iemand gelekt zou hebben, is dat een ernstig misdrijf.’’

De Gelderlander bracht naar buiten dat de huidige burgemeester van Heerlen en oud-partijleider van de SP in de race was voor de functie die momenteel nog wordt bekleed door Clemens Cornielje, die woensdag afscheid neemt. Hij wordt opgevolgd door John Berends, de huidige burgemeester van Apeldoorn.

Opvallend

Volgens ingewijden ging de voorkeur naar Berends uit omdat hij meer ervaring zou hebben in het lokaal bestuur. Roemer zou in de sollicitatieprocedure tweede zijn geworden. Opvallend is dat bij de bekendmaking van Berends als nieuwe commissaris deze werd geroemd om zijn netwerk in Den Haag, terwijl juist Roemer daar twaalf jaar als Kamerlid - en zeven als fractievoorzitter - heeft rondgelopen.

Voor de sollicitatieprocedure is bij wet geregeld dat er vertrouwelijkheid geldt. Wie uit de school klapt, is strafbaar: naast boetes kan er ook een celstraf voor gegeven worden.