OSCARS

Tien nominaties ‘The Favourite’ en ‘Roma’

Print
Tien nominaties ‘The Favourite’ en ‘Roma’

Fragment uit ‘The Favourite’, die tien Oscarnominaties in de wacht heeft gesleept. Afbeelding: Fox Pictures

De films ‘The Favourite’ en ‘Roma’ maken dit jaar de meeste kans op een Oscar. Beide films hebben tien nominaties in de wacht gesleept. ‘A Star is Born’ en ‘Vice’ volgen elk met acht nominaties.

‘The Favourite’ en ‘Roma’ strijden beide om het beeldje in de categorie beste film. Ook ‘A Star is Born’, ‘Vice’, ‘Green Book’, ‘Bohemian Rhapsody’, ‘BlacKkKlansman’ en ‘Black Panther’ zijn genomineerd. De laatste film werd met zijn nominatie de eerste stripboekfilm ooit die kans maakt in de belangrijkste categorie.

Lady Gaga en Bradley Cooper, de hoofdrolspelers uit ‘A Star is Born’, maken kans op de prijs voor beste actrice en beste acteur. Gaga neemt het in haar categorie op tegen Glenn Close, die voor haar rol in ‘The Wife’ al een Golden Globe kreeg. Ook Olivia Colman (‘The Favourite’), Melissa McCarthy (‘Can You Ever Forgive Me?’) en Yalitza Aparicio (‘Roma’) zijn genomineerd.

Bij de mannen gaat de strijd naast Cooper tussen Christian Bale (‘Vice’), Willem Dafoe (‘At Eternity's Gate’), Rami Malek (‘Bohemian Rhapsody’) en Viggo Mortensen (‘Green Book’). In de categorie beste regie viel Cooper met ‘A Star is Born’ buiten de nominaties. Spike Lee (‘BlacKkKlansman’), Pawel Pawlikowski (‘Cold War’), Yorgos Lanthimos (‘The Favourite’), Alfonso Cuarón (‘Roma’) en Adam McKay (‘Vice’) behoren wel tot de kanshebbers.

Het Mexicaanse ‘Roma’ werd ook genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film. In deze categorie dingt ook ‘Cold War’ uit Polen mee. Regisseurs Pawel Pawlikowski (‘Cold War’) en Alfonso Cuarón (‘Roma’) zijn de eerste filmmakers ooit die zowel kans maken in de categorie beste regisseur als in beste niet-Engelstalige film.

De Oscars worden op 24 februari voor de 91ste keer uitgereikt in het Dolby Theatre in Los Angeles.