Beveiligers Mondial verdacht van zware mishandeling bezoeker

Print
Beveiligers Mondial verdacht van zware mishandeling bezoeker

Mondial. Afbeelding: Google Streetview

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Drie (ex-)beveiligers van discotheek Mondial in Beek moesten zich dinsdag verantwoorden voor de rechtbank op verdenking van mishandeling van een bezoeker.

Drie potige kerels voor de rechtbank, deze dinsdagmiddag. Ze zouden eind augustus 2015 een bezoeker van de disco dusdanig hebben getrapt en geslagen dat deze daar een gebroken neus, een gebroken kaak en een zware hersenschudding aan overhield. Zelf ontkennen de verdachten uit Panningen, Velddriel en Beringen dat.

Slachtoffer

Het slachtoffer, een 35-jarige man uit Gangelt, voelt zich totaal niet als zodanig erkend, vertelt hij de rechtbank in zijn slachtofferverklaring. „Ze proberen het om te draaien.”

De lezingen van het gebeuren op 29 augustus 2015 lopen inderdaad nogal uiteen. Het slachtoffer geeft toe dat hij dronken en op weg naar de uitgang ruzie kreeg met een onbekende, die eindigde in een worsteling. „Ik heb daar geen letsel aan overgehouden.” Na een opmerking tegen het hoofd beveiliging in de trant van ‘ik heb voor jou gezeten’, pakten drie beveiligers hem vast, zo vertelt hij, en hun baas sloeg hem met de vuist meermaals hard in het gezicht. Daarna werd hij buiten gegooid.

Mes

Natuurlijk had hij dat nooit moeten zeggen, beseft hij achteraf. Maar het is nog geen reden om iemand in elkaar te rossen, vindt hij. „Ik was woest, ben naar mijn auto gelopen en heb een mes gepakt. Dat heb ik niet laten zien.” Hij werd door beveiligers op afstand gehouden. Toen hij zich om wilde draaien om toch maar naar huis te gaan, werd hij in een nekklem gepakt, kreeg weer klappen (daar zijn beelden van) en werd mee naar binnen genomen tot de politie arriveerde.

De lezing van de beveiligers is een andere. Volgens hen had het slachtoffer zijn verwondingen al toen zij hem buiten zetten. Opgelopen tijdens die worsteling bij de garderobe. „Wij hebben hem niet mishandeld.”

Eis

Daar denkt het Openbaar Ministerie anders over. De officier van justitie acht zware mishandeling bewezen, maar onder meer omdat de zaak al zolang loopt, eist ze geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De eis: drie maanden voorwaardelijk en 150 uur taakstraf. Twee van hen hebben hun beveiligerspasje afgelopen zomer alsnog moeten inleveren.

Advocaat Paul Saris van de drie verdachten vraagt de rechtbank zijn cliënten integraal vrij te spreken wegens gebrek aan bewijs. De rechtbank doet 5 februari uitspraak.