Renault diesel weigert massaal te starten door winterweer

Print
Renault diesel weigert massaal te starten door winterweer

Afbeelding: Getty Images

Renault Nederland heeft meer dan honderd meldingen binnengekregen van Renaults die niet wilden starten. De auto’s moeten naar de garage om gerepareerd te worden.

Op social media werd ook massaal geklaagd over niet startende Renaults diesel. Door de kou starten de auto’s niet meer en eigenaren kunnen geen kant op. Iemand meldt dat bij hem op zijn werk vier mensen met een Renault te maken hadden met dit probleem. Een ander schrijft dat hij bij een bergingsbedrijf staat, waar op dat moment 19 Renaults zijn gestrand.

Het gaat om dieselversies van de Mégane, Talisman, Clio en Espace. Volgens Renault-woordvoerder Janet Richter zit het euvel in de intercooler van de turbo. ,,Doordat de luchtvochtigheid erg hoog is, zit er condens in de intercooler van de motor. Dat bevriest vervolgens door de lage temperatuur, waardoor de motor niet start.”

Reparatie

Opwarmen van de intercooler is geen optie. ,,De auto moet naar een werkplaats worden gebracht ter reparatie”, vertelt Richter. De ingreep is ook nog eens niet eenvoudig. Het resterende water en de motorolie moeten worden afgetapt en er moeten zekeringen worden vervangen.

Volgens Renault Nederland hebben de Renault-werkplaatsen het de komende dagen druk met het verhelpen van de vele kapotte motoren. Hoe lang het per auto duurt, durft Richter niet te zeggen. Renault raadt aan om de diesels ‘s nachts binnen te zetten met deze kou.