Granaatvondsten in Echt en Holtum: wie zijn de werkelijke vijanden?

De vraag is opnieuw actueel: zijn de explosieven in Echt en Holtum er neergelegd door rivalen van motorbende de Bandidos?

Jos Emonts

Het staat vast dat de bewoners van de panden bij de Bandidos zijn. Jeremy is de zoon van Harrie Ramakers, wiens woning in Nieuwstadt in 2014 voor het eerst het doelwit was van een aanslag. Jeremy en Harrie waren erbij toen het in mei 2015 bij de Dug-Out in Sittard tot een confrontatie kwam met de rivaliserende Red Devils. Die zijn gelieerd aan de Hells Angels. Ook André W. uit Echt was van de partij. In het Bandidosdossier, met de naam Kievit, komt zijn naam minder voor dan die van Jeremy Ramakers. Toch ziet justitie ook de Echtenaar als lid van een criminele organisatie.

Terug naar de beginvraag: zijn de granaatvondsten het bewijs van een voortdurende oorlog tussen elkaar beconcurrerende motorbendes? Nee, dat zijn ze niet, weten vriend en vijand. Vechten, elkaar het leven zuur maken met kogels, bommen of granaten doen bikers op straat of in clubhuizen. Het privédomein van de vijand wordt niet betreden. Dat is een erecode. Politie en justitie zullen in hun onderzoeken dan ook nadrukkelijk andere opties openhouden. Bijvoorbeeld: wraakacties in de privésfeer van betrokkenen of het bewust bezoedelen van de - toch al niet smetteloze - naam van de Bandidos.

Gerichte actie

Leon van Kleef, advocaat van Jeremy Ramakers, weet zeker dat er sprake is van een gerichte actie tegen de Bandidos. „Politie en justitie zullen de onderste steen boven moeten krijgen om de daders te achterhalen. Een stevig onderzoek is hier op zijn plaats. Staan de daders er wel bij stil dat er ook kinderen in de huizen kunnen zijn? Bij Jeremy was dat het geval.”

Namens André W. laat zijn advocaat Ludo Hameleers weten dat hij niets weet van een granaat in zijn tuin en verder ook met niemand problemen heeft. „Hij heeft wel gehoord dat er iets is gevonden op het perceel van zijn buurman. Een politieman nota bene. Dat is heel naar voor die man.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal