Ambtenaar Roermond in opspraak als ‘nep-journalist’

Print
Ambtenaar Roermond in opspraak als ‘nep-journalist’

Afbeelding: iStock

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De Roermondse ambtenaar Petar Blasic is in opspraak geraakt vanwege journalistieke werkzaamheden naast zijn baan. Blasic zou reportages voor gerenommeerde bladen grotendeels uit de duim hebben gezogen.

Dat heeft weekblad De Groene Amsterdammer onthuld.

Blasic, kennelijk van Kroatische afkomst, schreef verhalen voor onder meer Nieuwe Revu, Elsevier en HP/De Tijd. In België schreef hij onder meer voor Knack en Apache. Vaak betrof het onderwerpen op de Balkan. Veel artikelen zijn inmiddels door de bladen teruggetrokken omdat de opgevoerde bronnen niet controleerbaar of terug te vinden waren. Ook zou hij plagiaat hebben gepleegd en artikelen uit buitenlandse bladen zonder bronvermelding hebben vertaald en overgenomen.

Volgens zijn LinkedIn-profiel is Blasic regiocoördinator bij de Samenwerking Midden-Limburg. Zijn deskundigheid ligt vooral op economisch terrein. Recent leverde Blasic ook verhalen onder de naam Peter Mertens.

Plagiaat

De Groene Amsterdammer heeft geprobeerd geciteerde bronnen uit verhalen te traceren en slaagt daar nauwelijks in. Per mail laat Blasic aan het weekblad weten dat het hem ‘bevreemdt met welke stelligheid jullie suggereren dat deze gesprekken niet hebben plaatsgevonden’. Bij HP/De Tijd en Elsevier heeft Blasic geen plagiaat gepleegd, zegt hij. De hoofdredacteuren van deze bladen beweren van wel.

De gemeente Roermond laat in het artikel weten de activiteiten van Blasic als journalist een ‘privékwestie’ te vinden.