Drielandentrein start zondag: Maastricht-Aken in 55 minuten

Print
Drielandentrein start zondag: Maastricht-Aken in 55 minuten

De nieuwe Drielandentrein van Arriva. Afbeelding: Arriva

Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek -

Met ruim anderhalve maand vertraging gaat de Drielandentrein van Arriva zondag toch rijden tussen Maastricht en Aken. De Duitse autoriteiten hebben de trein goedgekeurd. Doorrijden naar Luik, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, lukt voorlopig nog niet omdat de Belgen de trein niet op hun spoor toelaten.

Momenteel voert Arriva de dienstregeling tussen Maastricht en Aken ook al uit, maar rijden op het Duitse deel van de route bussen. Zondag komt daar dus verandering in en worden Aken en Maastricht in 55 minuten bereikbaar.

Procedures

Dit tot opluchting van Arriva, laat een woordvoerster weten. De trein had eigenlijk met ingang van de nieuwe dienstregeling al door moeten rijden naar Aken. Maar door vertraging bij de aanleg van nieuw spoor, en door lange toelatingsprocedures voor de trein, moest die start worden uitgesteld.

Beveiligingssysteem

De trein is speciaal voor Arriva gemaakt en is geschikt om op sporen met verschillende stroomsterktes te rijden. Daardoor kan de trein probleemloos op zowel het Duitse, Nederlandse als Belgische netwerk rijden. In België wordt de trein echter niet toegelaten omdat die niet is voorzien van het nieuwe Europese beveiligingssysteem ERTMS. De Belgen eisen die beveiliging in elke nieuwe trein, ondanks het feit dat het spoor tussen Maastricht en Luik dit systeem nog niet heeft. Ook de oude treinen die de Belgische spoorwegen inzetten tussen Luik en Maastricht hebben het beveiligingssysteem niet. De Arrivatrein heeft wel de beveiliging die past bij het spoor op de hele route.

Ov-chipkaart

Tussen Aken en Maastricht doet de trein de stations Aachen West, Herzogenrath, Eygelshoven Markt, Landgraaf, Heerlen, Valkenburg en Meersen aan. Ook op de Duitse stations zijn palen om in en uit te checken met de ov-chipkaart.

Binnenkort start Arriva een actie waarmee reizigers een dag gratis kunnen reizen op het traject.