‘Kwik zakt komende nacht naar -14 graden’

Print
‘Kwik zakt komende nacht naar -14 graden’

Afbeelding: iStock

Een vers pak sneeuw in combinatie met een heldere hemel zorgen komende nacht voor extreme temperaturen. Volgens meteorologen kan het in Zuid-Limburg plaatselijk zelfs -14 graden worden!

Het sneeuwdek heeft een isolerende werking en ligt als een soort deken over de bodem. Daardoor kan de bodemwarmte niet weg, meldt Meteogroup. Ook weerkaatst het witte sneeuwdek een groot deel van de zonnestralen, waardoor ook de lucht erboven snel afkoelt.

Boven het sneeuwdek kan het daardoor 8 tot 12 graden vriezen, en plaatselijk dus zelf 14 graden, aldus Meteogroup.

Woensdagochtend daalde het kwik in Vijlen tijdens een opklaring volgens Meteogroup al tot -9,8 graden door deze omstandigheden. De extreme kou is heel lokaal, want iets verderop waar het nog bewolkt was, werd op dat moment -4 graden gemeten.

Unicum

In de afgelopen vijf jaar was er in De Bilt geen sprake van strenge vorst. Dat was een unicum, want eerdere series zonder strenge vorst duurden nooit langer dan drie jaar. In de winter van 1962-1963 kwam het 24 keer tot strenge vorst in De Bilt. De laagste temperatuur ooit in De Bilt gemeten is -24,7 graden. Dit was op 27 januari 1942.

‘Kwik zakt komende nacht naar -14 graden’