Tbs met dwangverpleging voor man die brand stichtte in tbs-kliniek

Print
Tbs met dwangverpleging voor man die brand stichtte in tbs-kliniek

Afbeelding: Lé Giesen

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

De 45-jarige Henk-Jan S. is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Hij stak in oktober 2017 een matras in brand in een afzonderingsruimte van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray. Enkele weken eerder mishandelde hij een therapeut.

Van de mishandeling had S. weinig spijt, zo vertelde hij twee weken geleden. „Die therapeut moest me altijd hebben.”

Gewond

Bij de brand, enkele weken later, raakte niemand gewond. S. was tot zijn daad gekomen omdat hij overgeplaatst wilde worden naar het noorden van het land, de regio waar hij vandaan komt.

Zijn advocaat pleitte er twee weken geleden voor om S. naar een psychiatrisch ziekenhuis te sturen in het noorden. Het Openbaar Ministerie wilde dat S. opnieuw tbs met dwangverpleging opgelegd zou krijgen. S. zelf, die kampt met psychische problemen en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar is, zag een tbs-maatregel niet zitten. „Dan sla ik door.”

Volgens de rechtbank is het onverantwoord om S. terug de maatschappij in te sturen. Dat S. in een kliniek in het noorden wordt behandeld kan de rechtbank niet afdwingen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen