Buitengebied

Aanleg glasvezel Horst aan de Maas van start

Print
Aanleg glasvezel Horst aan de Maas van start

In maart wordt begonnen met de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Horst aan de Maas. Afbeelding: John Peters

America / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen -

De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Horst aan de Maas gaat van start. De regio America is het eerste aan de beurt. Eind dit jaar is de hele gemeente aangesloten.

Dat zegt Paul Kempen van Limburg Glasvezel, dat de wervingscampagne verzorgde. Aannemer Spitters begint in maart met graven. Naar verwachting hebben de bewoners van America en omgeving in het derde kwartaal snel internet. Later volgen Sevenum, Grubbenvorst en Swolgen.

BuitenGewoonBereikbaar

De aanleg van glasvezel is een burgerinitiatief van de stichting BuitenGewoonBereikbaar. Nadat de mensen binnen de bebouwde kom in Horst aan de Maas glasvezel hadden gekregen, maakte een werkgroep zich sterk om ook de bewoners van het buitengebied aangesloten te krijgen.

Limburg Glasvezel is ook betrokken bij de aanleg van glasvezel in de gemeenten Bergen en Mook en Middelaar. De werving van abonnees duurt tot 30 juni 2019. Als 30 procent van de inwoners binnen én buiten de bebouwde kom zich aanmeldt, gaat de schop dit najaar de grond in.

Bergen

Kempen heeft goede hoop daarop ofschoon een concurrerend initiatief eind vorig jaar aankondigde glasvezel in het buitengebied van Noordoost-Limburg te realiseren, waaronder Bergen. Dat gebeurde onder de naam Glasvezel Buitenaf.

Volgens Kempen is het aanbod van Limburg Glasvezel aantrekkelijker omdat abonnees geen eigen bijdrage hoeven te betalen. Glasvezel Buitenaf vraagt een vastrechtvergoeding van 17,50 euro per maand of 2200 euro eenmalig. Die bijdrage is nodig omdat alleen in het buitengebied glasvezel wordt gerealiseerd. Door de grote afstanden is de aanleg duurder.

Overstappen

Als er voldoende animo in heel Bergen is, wordt in het buitengebied een tweede glasvezelnetwerk aangelegd, aldus Kempen. Hij wijst erop dat mensen die zich verbonden hebben aan Glasvezel Buitenaf na een jaar kunnen overstappen naar andere aanbieders.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen