Video: Bugatti-liefhebber en tv-legende Jean Prick uit Maastricht overleden

Print
Maastricht / Itteren -

Met de wensambulance werd hij twee weken geleden naar de oldtimer-beurs InterClassics in het Mecc gebracht. „Een emotioneel moment. Iedereen wist dat het de laatste keer zou zijn”, zegt manager Erik Panis van InterClassics. Kort daarna overleed hij, op 81-jarige leeftijd.

Maastrichtenaar Jean Prick was beroepsfotograaf. Had een tijd een fotozaak op het Sint Amorsplein in Maastricht. Half Maastricht liet er zich met carnaval vereeuwigen. De zaak was dan gewoon open en helemaal versierd. In tal van cafés hangen zijn zwart-wit foto’s van Maastricht, op dik spaanplaat, voorzien van een zwarte rand die hij er zelf omheen schilderde.

Woonkamer

Maar veruit de meeste mensen kennen hem als Bugattist. Mede dankzij hem werd InterClassics zo groot. Panis: „Hij was er voor zover ik weet bij alle 26 edities bij. Verhuisde elk jaar weer een deel van zijn Mechelse meubels naar het Mecc, volgestouwd met memorabilia. Hij probeerde zijn hele woonkamer mee te nemen.”

Hij verzamelde zo ongeveer alles wat ook maar iets met het legendarische Franse automerk te maken had. Zijn stand was een ontmoetingspunt voor de echte liefhebber.

Showroom Zijn bekendheid had hij mede te danken aan een memorabele uitzending in 1980 van het programma Showroom. In een tijd dat er nog maar twee Nederlandse televisiekanalen waren, kon bijna niemand het gemist hebben. Een nog jonge Jean Prick die tijdens een Bugattimeeting in het Franse Molsheim voor de televisiecamera in huilen uitbarstte bij het horen van de naam Bugatti.

Een hartstochtelijker fan van het Franse automerk was nauwelijks te vinden. Al heel jong was Jean Prick met het virus besmet door vader Guillaume, die oprichter was de Bugatti Club Nederland. Die had drie Bugatti’s maar Jean mocht er niet meer in rijden. In Showroom biechtte Prick op dat hij op weg naar een rally in Denemarken in Hamburg een flinke dot gas had gegeven. Zijn vader en broer Benoît reden volgens hem te langzaam. Hij vloog met 140 kilometer per uur door oranje. Even buiten Hamburg moest hij de Bugatti aan de kant zetten. „Ik kreeg een watsj om mijn oren.” En zijn vader zei dat hij nooit meer een Bugatti zou rijden.

Prachtmachine

Na zijn dood erfde hij, mede dankzij zijn broer en zus Candide, er toch één. Een model T57 Ventoux uit 1937. Zijn geboortejaar. „Een prachtmachine”, vond hij zelf. Hij zou nog verschillende keren op televisie verschijnen. Zoals in Paradijsvogels en het Vlaamse televisieprogramma Vroemtuigen. Jean Prick is afgelopen dinsdag in besloten familiekring gecremeerd.