Verhuisconflict

Maastricht huurde detectives in om ambtenaren te bespioneren

Print
Maastricht huurde detectives in om ambtenaren te bespioneren

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Heerlen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Maastricht / Itteren / Hoensbroek -

De gemeente Maastricht heeft in het geheim e-mails gelezen van drie ambtenaren die kritiek hadden op de plannen voor een gezamenlijk kantoor met Heerlen en Sittard-Geleen.

Daarvoor had de gemeente detectives van een bedrijfsrecherchebureau ingehuurd. Gemeentesecretaris Piet Buijtels had daarvoor de opdracht gegeven, buiten medeweten van het college van B en W. De drie ambtenaren zijn kaderleden van de vakbond CNV.

Medewerkers van Hoffmann Bedrijfsrecherche onderschepten en lazen hun mails. Daaronder ook vertrouwelijke mails met advocaten, de arbeidsinspectie en het hoofdkantoor van de vakbond. Eind oktober zijn de drie verhoord door de bedrijfsrechercheurs. „Op intimiderende wijze”, zegt de vakbond.

Verspreid

Aanleiding voor het onderzoek was een uitgelekt verslag van een vergadering van het bestuur van het Shared Service Center Zuid-Limburg. Dat is het toekomstige gezamenlijke kantoor van de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen. In die vergadering werd geopperd om te onderzoeken of vakbondsmensen die moeilijk deden over het gezamenlijke kantoor dat in Heerlen gepland is, konden worden ontslagen. Hoffmann Bedrijfsrecherche had de taak te achterhalen wie de notulen had verspreid.

Voorzitter van CNV Overheid, Patrick Fey uit Maastricht, noemt het een essentieel mensenrecht dat vakbonden en hun vertegenwoordigers in vrijheid hun werk kunnen doen en belangen kunnen behartigen. Volgens de gemeente is het binnen bepaalde kaders geoorloofd e-mails van werknemers in te zien.

In een brief aan de vakbonden trok gemeentesecretaris Piet Buijtels mede namens het college van B en W woensdag alle verdenkingen in. De speurders hadden niets gevonden. Voor het schenden van geheimhoudingsplicht of plichtsverzuim was geen enkel bewijs.

Geschonden

Patrick Fey vindt de brief van de gemeentesecretaris mosterd na de maaltijd: „Rechten zijn geschonden. Dit is niet de manier waarop we in 2019 omgaan met werknemers.”

In oktober en november verloor Maastricht twee rechtszaken over het Shared Service Center die door de vakbonden en de ondernemingsraad waren aangespannen. Wethouder Jim Janssen heeft toegezegd dat de gemeente het hoger beroep bij de rechtbank en cassatie bij de Raad van State in zal trekken, in de hoop dat de relatie met de vakbonden en de OR normaliseert.

De verhoudingen tussen werkgever en personeel in het stadhuis zijn al geruime tijd verzuurd. De ambtenaren zegden het vertrouwen op in hun werkgever nadat er tegen de afspraak in notulen waren gemaakt van een vertrouwelijk overleg.

Lees ook:Ambtenaren Sittard-Geleen hoeven niet naar rechter voor conflict over verplaatsing naar Heerlen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee