De ‘Mosa Lisa’ van Maastricht: van dit koffiekopje zijn er 50 miljoen verkocht

Print
De ‘Mosa Lisa’ van Maastricht: van dit koffiekopje zijn er 50 miljoen verkocht

Pieter Stockmans in zijn jonge jaren aan het werk voor Mosa Maastricht. Afbeelding: Mosa/Studio Piet Stockmans

/ Maastricht -

In Centre Céramique opent vrijdagmiddag 25 januari een expositie over Mosa Design - tijdloos porselein uit Maastricht. Wie kent de ‘Mosa Lisa’ uit Maastricht nu niet? Het kopje ‘Sonja’ dat ontwerper Pieter Stockmans in 1969 bedacht en dat meer dan 50 miljoen keer verkocht is.

Mosa porselein is wereldberoemd dankzij ontwerpen van onder anderen Edmond Bellefroid en Pieter Stockmans (78). De ontwerper uit Genk is vrijdagmiddag aanwezig om te vertellen over zijn beroemde serviezen en de ruim twintig jaar die hij (van 1963 tot 1989) bij Mosa werkte.

De expositie voert bezoekers mee door de tijd en de vele beroemde porseleinen juweeltjes die Mosa in zijn bestaan maakte. Zoals kopje Sonja dat ontwerper Pieter Stockmans in 1969 bedacht en dat meer dan 50 miljoen keer verkocht is.

Het idee voor een grote Mosa-porselein-overzichtstentoonstelling was er al in 2018 (toen Mosa 135 jaar bestond). Het heeft even geduurd voordat zaken rond waren. Het is ook geen sinecure geweest om een selectie te maken uit de Mosa-porseleincollectie van de gemeente Maastricht, vertelt Sjoerd Aarts, een van de tentoonstellingssamenstellers van Centre Céramique. Maastricht beheert een ‘schatkamer’ van Mosa en daar staan meer dan 10.000 objecten in.

Vogel

De expositie staat ook stil bij De Vogel (een iconisch designobject van vormgever Bellefroid) waar bureau Vormstof uit Maastricht een nieuwe mal van maakte aan de hand van een 3D-print. Een nieuwe lichting ontwerpers kreeg vervolgens de opdracht een eigen, hedendaagse versie te maken van het Mosa-design. De resultaten zijn nu in Centre Céramique te zien.

De expositie wordt geopend om 14.30 uur, Centre Céramique, Avenue Céramique 50, Maastricht. Meer info: www.tentoonstelling.centreceramique.nl

Lees zaterdag 26 januari een uitgebreid interview met designer Pieter Stockmans in De Limburger.