Directeur bibliotheken Horst en Venray aan de kant geschoven

Jimmy Hendriks. © Laurens Eggen

Biebkoepel BiblioNu heeft zich ontdaan van Jimmy Hendriks, de bestuurder/directeur van de bibliotheken in Horst aan de Maas en Venray. Volgens de Raad van Toezicht van BiblioNu wilde Hendriks te lang discussiëren over de toekomst van de biebs, terwijl er knopen doorgehakt moeten worden.

Angela Janssens

Hendriks en BiblioNu, de organisatie die gaat over het bibliotheekwerk in Horst aan de Maas en Venray en de Raad van Toezicht van de koepel, verschillen van mening over het tempo waarin de biebs klaar moeten worden gestoomd voor de toekomst. Jimmy Hendriks wilde blijven discussiëren over de nieuwe richting die beide biebs, die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, moeten inslaan.

Herstelplan

De Raad van Toezicht staat echter te springen om een herstelplan. „Met name in de gemeente Venray dringt de tijd”, zegt Jan-Hein de Wit van de Raad van Toezicht. „De politiek van Venray blijft niet eindeloos wachten op een plan waarin staat hoe wij vanaf 2020 een stabiele exploitatie zonder tekorten denken te realiseren. Dat plan moet aangevuld worden met cijfers over hoeveel geld dat kost, hoeveel personeel we nodig hebben en een voorstel over hoe we medewerking aan de verhuizing naar het Albert-Heijnpand denken te verlenen.”

Verhuizing

Met name de verhuizing naar het leegstaande pand waar vroeger Albert Heijn in zat, zorgt er volgens De Wit voor dat BiblioNu wat Venray betreft geen tijd heeft om rustig na te denken over de toekomst. Daardoor is er wrevel ontstaan tussen de Raad van Toezicht en de directeur, die vooralsnog niet bereikbaar is voor een reactie. De Wit: „We moeten verder. Hendriks schoot niet op en hakte geen knopen door terwijl dat echt snel moet. Daarom hebben we afscheid van hem genomen.” BiblioNu stelt binnen een aantal dagen een interim-directeur aan. De Wit: „Die kan meteen een herstelplan voor de gemeente Venray gaan schrijven.”

In Horst aan de Maas is er overigens minder haast geboden, stelt De Wit. Daar moet de bibliotheek verhuizen naar het Gasthoês. Maar dat nieuwe onderkomen moet nog helemaal verbouwd worden.