Platina echtpaar vond elkaar op kermis van Spekholzerheide

Print
Platina echtpaar vond elkaar op kermis van Spekholzerheide

Burgemeester Raymond Vlecken op bezoek bij het gezin Noppers. Afbeelding: Peter Trompetter

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Kerkrade / Eygelshoven -

Feest in verzorgingshuis Heereveld in Landgraaf. Sjaak en Corry Noppers vormen namelijk een platina echtpaar. De tafel staat vol met mooie bossen bloemen en er liggen twee bijzondere wenskaarten: gekregen van koning Willem Alexander en de Provincie Limburg.

Burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf is ook al op bezoek geweest en overhandigde het 70-jarige echtpaar een boeket bloemen. Na de felicitaties hield Vlecken een korte toespraak: “Jullie zijn echt een uniek paar. Een platina huwelijk komt zelden voor. Jullie zien er nog zo goed uit, dat ik over vijf jaar ongetwijfeld weer hier ben”.

Najaarskermis

Jacob Noppers, zijn roepnaam is Sjaak, werd op 22 september 1924 geboren in Bocholtz. Corry Augustus werd geboren op 21 december 1930 in Heerlen. Tijdens de najaarskermis van 11 november 1946 in Spekholzerheide leerden zij elkaar kennen. In één oogopslag werd Sjaak verliefd op Corry. De vonk sloeg over.

Politie

Na voltooiing van zijn schoolopleiding kreeg Sjaak een baan bij het douanekantoor Bocholtz. Enkele jaren later trad hij in dienst bij de politie Kerkrade. Sjaak had kost en inwoning bij een oom van Corry. In de huiskamer zag Sjaak een foto van een knappe meid. Hij vroeg aan de oom wie dat meisje was. Het bleek te gaan om de vijftienjarige Corry Augustus. De oom van Corry zag dat hij eindeloos bleef staren naar het meisje op de foto en vroeg of hij haar wilde ontmoeten. “Natuurlijk wil ik, héél graag”, zei de enthousiaste Sjaak. Volgens afspraak zou hij om 20.00 uur op de kermismaandag van 11 november 1946 bij een kermisattractie op het Carboonplein om zijn droomvrouw Corry treffen. Ze stond al te wachten op Sjaak. Ze maakten kennis met elkaar en genoten van bijna alles wat de kermis te bieden had. Voor Sjaak en Corry was het liefde op het eerste gezicht, maar van een echte relatie was geen sprake. Sjaak bracht Corry te voet naar huis. Er werd regelmatig een afspraak gemaakt en na een half jaar wilden de ouders van Corry wel eens nader kennismaken met de politieman. Ze lieten Sjaak weten dat ze hun dochter eigenlijk te jong vonden om verkering te hebben. Ze werd immers op 21 december pas zestien jaar. Dat Sjaak bij de politie werkte, heeft bij pa en ma Augustus de laatste twijfels weggehaald. Sjaak heeft hun beloofd dat hij goed voor dochterlief zou zorgen en dat ze bij hem oud kon worden. Daar heeft hij zich netjes aan gehouden want op 12 januari 2019 was het 70 jaar geleden dat Sjaak en Corry elkaar eeuwige trouw beloofden. De kerkelijke inzegening was op 14 mei 1949. Het echtpaar Noppers kreeg in 1951 dochter Mathilde en in 1955 werd het gezin compleet met zoon Herman.

Houwer

Sjaak nam ontslag bij de politie en begon op de Staatsmijn Wilhelmina. In de mijn was namelijk veel meer geld te verdienen. Hij begon als aspirant-houwer in de Staatsmijn Wilhelmina en werd uiteindelijk bevorderd tot meesterhouwer . Na de mijnsluiting werd Sjaak in de leeftijd van 49 jaar gepensioneerd. Hij had nu meer tijd voor zijn gezin en fanfare Sint Callistus Terwinselen in Kerkrade. Daar was hij jarenlang muzikant en bestuurslid.

Corry heeft nooit buitenshuis gewerkt. Vroeger was het normaal dat de vrouw voor de kinderen zorgde en het huishouden deed.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje