Rondvaartboot bij Arcen voor mindervalide passagiers

Print
Rondvaartboot bij Arcen voor mindervalide passagiers

Stichting Fiets- en Voetveer Arcen-Lottum brengt dit voorjaar ook een rondvaartboort in de vaart. Afbeelding: Bart Coenders

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm -

De stichting Fiets- en Voetveer Arcen-Lottum laat een boot bouwen voor rondvaarten tussen Venlo en Wellerlooi. Tot de doelgroep behoren mindervalide passagiers.

De schippers van het veer merkten dat vooral mensen met een lichamelijke handicap of met beginnende dementie genoten van de oversteek. Als het niet te druk was, werd vaak een extra ritje gemaakt, vertelt voorzitter Frank Heinemans van het fiets- en voetveer.

Omdat het veer niet gemaakt is voor mindervaliden, rijpte het idee om een rondvaartbootje aan te schaffen. Het plan werd uitgewerkt met gemeenschapshuis het Brouwershuis in Broekhuizen. De boot wordt gemaakt op de werf van de familie Smits in Velden door reder Ludin uit Belfeld.

Catamaranconstructie

In het voorjaar wordt de boot in de vaart gebracht. Het gaat om een sloep met dak. Ze is voorzien van een catamaranconstructie. Door de twee drijvers ligt de boot stabiel in het water. Er is ruimte voor maximaal zes rolstoelen of twee bedden. In de boot kunnen hoogstens twaalf personen.

De tochtjes, waarvoor een vergoeding betaald moet worden, duren één à twee uur en de boot vaart vlak langs de oever, zodat de passagiers kunnen genieten van de omgeving. Gemikt wordt op inwoners van de Maasdorpen tussen Grubbenvorst/Velden en Arcen/Broekhuizen.

Haven Broekhuizen

Het is tevens de bedoeling het toerisme te bevorderen. De beoogde, vaste ligplaats van de rondvaartboot wordt het haventje in Broekhuizen. Voor die plek is bewust gekozen om de horeca in het dorp een impuls te geven. Heinemans: „Er is aan die kant van de Maas weinig loos.”

De boot kost 136.000 euro. Een deel van de investering wordt betaald door de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas en de provincie Limburg. De provincie doet de bijdrage om waterrecreatie langs de Maas te bevorderen. Heinemans: „Vooral de stichting Fiets- en Voetveer steekt de nek uit.”

Volledig elektrisch

De boot vaart volledig op stroom, die deels wordt opgewekt door eigen zonnepanelen. Door de elektrische aandrijving maakt de boot weinig geluid.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen