Alleen woningen in ‘De Plint’ Susteren

Print
Alleen woningen in ‘De Plint’ Susteren

De plek waar ‘De Plint’ wordt gebouwd. Afbeelding: Archief De Limburger/Peter Schols

Susteren -

Er komen alleen woningen in deelproject ‘De Plint’ in het centrum van Susteren. De oorspronkelijk geplande winkels zijn geschrapt door de nieuwe ontwikkelaar.

De reden voor het schrappen is volgens directeur Friso Dohmen van ontwikkelaar Steengoed Susteren eenvoudig: er is in Susteren momenteel geen behoefte aan winkelruimte. Verschillende winkelpanden in het centrum staan leeg en ook het oorspronkelijke centrumplan is meermaals qua omvang en ambitie naar beneden bijgesteld. De Plus werd in 2016 nog wel uitgebreid maar het naastgelegen terrein, deelproject ‘De Plint’, ligt al jaren braak.

Het oorspronkelijke plan ging uit van vier woningen boven een aantal winkels, die door projectontwikkelaar Gerard Peters gebouwd zouden worden. Dit kwam niet van de grond waarna het bedrijf Steengoed Susteren instapte met de nieuwe plannen. In totaal worden nu zeven appartementen gebouwd.

Levensloopbestendig
Voorzitter Ton Ory van de Dorpsraad Susteren is blij met de ontwikkelingen. „De enige juiste oplossing, wat mij betreft. Ik hoop dat de woningen levensloopbestendig worden gebouwd. Daar is behoefte aan in Susteren. De voorzieningen qua winkels zijn wel op orde, in de basisbehoefte wordt voorzien. Meer winkelruimte is in het centrum niet nodig. Dat is bouwen voor leegstand.”

Die mening is ook wethouder Peter Pustjens van Echt-Susteren toegedaan. „In de overleggen met de oude en nieuwe ontwikkelaar is de vraag voorbij gekomen of de winkels wel nodig waren op die plek. Dat bleek niet het geval. We zijn als gemeente blij dat er nu gebouwd gaat worden.”

Zonnepanelen
Omdat het nieuwe plan qua volume en basisontwerp niet afwijkt, kan een verkort vergunningstraject worden gevolgd. „In de oude vergunning mocht nog een gasaansluiting worden aangelegd”, zegt Friso Dohmen. „We moeten kijken wat we daarmee gaan doen. Maar ook zonnepanelen zullen deel uitmaken van de nieuwe woningen. Over drie maanden zouden we met de bouw kunnen starten.”

‘De Plint’ is onderdeel van het Centrumplan Susteren dat al bijna twintig jaar in ontwikkeling is. In het plan is ruimte voor een tweede supermarkt maar ook deze kwam tot op heden nooit van de grond.