Museum aan het Vrijthof kiest voor beeldtaal en wordt fotomuseum

Print
Museum aan het Vrijthof kiest voor beeldtaal en wordt fotomuseum

Bewoners van Papoea Nieuw Guinea. Afbeelding: Jimmy Nelson

Maastricht -

Met de expositie ‘Hommage aan de mensheid’ van Jimmy Nelson opent Museum aan het Vrijthof in oktober dit jaar de deuren als fotografiemuseum voor Zuid-Nederland.

De ambitie van Museum aan het Vrijthof-directeur Erik de Jong is groot. Om het nieuwe fotografiemuseum goed te laten ‘landen’ en te laten groeien in Limburg werkt hij onder meer samen met De Limburger, Fotomuseum Antwerpen, het Regionaal Historisch Centrum Limburg, Centre Céramique en opleidingen als Communicatie en Multimedia Design Maastricht van Zuyd Hogeschool en Fotovakschool Nederland.

Museum aan het Vrijthof kiest voor beeldtaal en wordt fotomuseum
Bewoners van de Marquesas Eilanden. Foto: Jimmy Nelson

Aan de max

Voor de eerste vier jaar mikken De Jong en zijn team op 30.000 à 35.000 bezoekers. Dat aantal moet van 2024 tot 2028 groeien naar 60.000 mensen om uiteindelijk in 2032 uit te komen op 90.000. Zoveel bezoekers passen nooit in de huidige museumlocatie aan het Vrijthof, erkent De Jong. “Met 35.000 mensen per jaar zitten we fysiek aan de max. Bedoeling is dat we uitbreiden, maar waar we dat gaan doen? Dat weet ik nu nog niet.”

Hij wil niets zeggen over de investeringskosten die gemoeid gaan met de plannen voor een fotografiemuseum. “Het enige dat ik kwijt wil, is dat we nu werken met een jaarbegroting van vijf ton.”

Museum aan het Vrijthof kiest voor beeldtaal en wordt fotomuseum
Jimmy Nelson in Papoea Nieuw Guinea. Foto: Jimmy Nelson

In gesprek

Het is wel bekend dat het nieuwe fotografiemuseum financieel onder meer gesteund wordt door de Elisabeth Strouven Stichting in Maastricht en diverse bedrijven. De Jong is ook nog in gesprek met de gemeente Maastricht en de provincie.

Het voornemen is om twee keer per jaar met een grote ‘naam’ uit de fotografie en/of kunstwereld te exposeren. Foto’s vormen de rode draad, aangevuld door (bewegend) beeld op online platforms als Instagram of Facebook. Rode draad van de tentoonstellingen is dat ze maatschappelijk relevant moeten zijn, benadrukt De Jong. Niet alleen ‘mooie plaatjes’ om te zien, maar vooral ook beelden met zeggingskracht en een boodschap.

Welvaartsziekten

De beroemde Britse fotograaf Jimmy Nelson bijt het spits af met zijn ‘Hommage aan de mensheid’-portretten van inheemse volkeren waarvoor hij wereldwijd geprezen is. Met dit project vraagt Nelson aandacht voor het langzaam verdwijnen van vaak oeroude traditionele levenswijzen van stammen. Die bedreigd worden door de toenemende welvaartsziekten als materialisme of klimaatveranderingen veroorzaakt door de (westerse) mens.

De opvolger van de Jimmy Nelson-tentoonstelling is ook al bekend. De Jong strikte fotograaf Rutger Geerling die bekend is geworden vanwege zijn portretten van wereldberoemde deejays en fotoreportages van grote electronic dance music-festivals. De expositie ‘This is my church’ van Geerling staat vooralsnog gepland in het najaar van 2020 als het Amsterdam Dance Event plaatsvindt.

Museum aan het Vrijthof kiest voor beeldtaal en wordt fotomuseum
David Guetta. Foto: Rutger Geerling

Brug slaan

De Jong maakte al in 2016 bekend dat hij het Maastrichtse museum toekomstbestendiger wilde maken door duidelijk te kiezen voor één kunstvorm: fotografie. “Beeldtaal is vooral taal van de jongeren van nu. Dankzij mobiele telefoons is iedereen een fotograaf. De jonge generaties groeien op met (bewegend) beeld via (sociale) media. Willen we als museum een de brug slaan naar jongeren, zullen we moeten investeren en dat doen we als fotografiemuseum.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee