Vrouw, ga eens bluffen!

Lucinda Douglas geeft een lezing voor FAM-vrouwen. © Twitter

Het gaat vrouwen niet goed af, bluffen. Als we iets niet voor minstens 80 procent in de vingers hebben, durven we onze nek niet uit te steken. Laat staan zeggen dat je de beste bent.

Monique Parren

Lucinda Douglas (Kaapstad, 1970) heeft daar geen enkele moeite mee. Focus op wat je wel (al) kan en leer de rest al doende, is haar advies. In het geval van Douglas is dat motto even simpel als doeltreffend gebleken. Ze spreekt inmiddels net zo makkelijk op een VN-top voor vrouwen in Nigeria als hier in Roermond voor een gehoor van een zestigtal vrouwelijke professionals. Een opleiding daartoe heeft ze nooit gevolgd. „Ik breng levenslessen in de praktijk”, klinkt het zelfverzekerd, maar zeker niet zelfgenoegzaam. „Ben je succesvol, prima. Draag het uit. Vertel gerust ook een keer wat je verdient, dat is heerlijk. Denk alleen nooit dat je belangrijk bent, we zijn allemaal op weg. Wel geef ik mezelf een ruime voldoende.”

Lef

Ook Douglas heeft zorgen gehad over het betalen van haar hypotheek, moest het alleen zien te rooien met twee kinderen na de zelfmoord van haar eerste man. Aanpakken, doorzetten en geloof in eigen kunnen hebben haar ver gebracht. „Lef kun je opbouwen, je durft steeds meer als je maar oefent. Kijk naar mijn boeken, wist ik veel of ik kon schrijven toen ik ermee begon.”

Nu ze zelf bekend is als de Yes You Can Woman – naar de titel van haar recente bestseller – wil ze „andere vrouwen helpen leren”. Het Limburgse expertisecentrum voor vrouwenvraagstukken FAM heeft er een goed gebruik van gemaakt het jaar af te trappen met een educatieve bijeenkomst. Empowerment ofwel het versterken van de kracht van mensen, is bij vrouwen nog steeds hard nodig, betoogt directeur Charlotte van Dijk. En dat heeft alles te maken met de valse bescheidenheid van veel vrouwen, onderstreept Douglas. „Wij zijn een kei in het bedenken van redenen waarom iets níet gaat lukken. Stop daarmee”, bezweert ze gepassioneerd. „Juist daarmee werp je een drempel op voor jezelf. Leg je de lat veel te hoog. Durf te ondernemen. Ga gewoon eens iets spannends doen.”

Bluffen

Wat ze bijvoorbeeld bedoelt: aanvaard een functie die net niet comfortabel voelt. Waarvoor je dat befaamde stapje extra moet zetten, zodat je je eigen grenzen kunt oprekken. Heb een mening paraat, is nog een advies. Het ligt in de lijn met wat ze bedoelt met bluffen: vrouw, laat je horen! „Sla je een keer de plank mis, dan is dat ook niet erg. Hoe je omgaat met tegenslag, bepaalt je succes”, is haar stellige overtuiging. „Mensen mogen fouten maken, daar leer je van. En ja, soms is dat een harde leerschool, maar ook dat is groei.”

Beren

Veruit haar belangrijkste les is dat je ‘de beren op je weg maar beter kunt omarmen’. „Hoe dichterbij je die beer van angst haalt, hoe aaibaarder hij wordt.” Van al haar inzichten heeft ze inmiddels uitzichten gemaakt. Lachend: „Leuk achteloos zijn is een goedlopend businessmodel. Vrouwen maken het vaak te zwaar, zitten zo op de inhoud dat het in de weg gaat zitten. Veeleer moet je zorgen dat je zichtbaar bent, pas dan word je gehoord.”

Dromen

Het begin van het jaar is de periode bij uitstek om je dromen (proberen) waar te maken, houdt ze de FAM-vrouwen voor. Waar zij van dromen? Van een boek schrijven, een eigen bedrijf opstarten, maar ook: meer tijd met de kinderen doorbrengen en een betere balans bewerkstelligen tussen werk en privé. Allemaal prima, zegt Douglas. „Als je daarbij een ding onthoudt: denk niet dat je ergens recht op hebt, dan ben je altijd een slachtoffer als je droom niet uitkomt. Je moet er hard voor werken. Hebt de plicht iets van je leven te maken. Waag die stap.”