‘Piloot rampvlucht Sala mocht geen commerciële vluchten uitvoeren’

Print
‘Piloot rampvlucht Sala mocht geen commerciële vluchten uitvoeren’

Een husky draagt het voetbalshirt van FC Nantes, de Franse ploeg waar Emiliano Sala tot voor kort speelde. De Argentijn is vermoedelijk omgekomen bij een vliegtuigcrash boven het Kanaal. Afbeelding: AFP

Het vliegtuigje waarmee voetballer Emiliano Sala maandag richting Wales vloog, werd bestuurd door een piloot die helemaal geen betalende passagiers mocht vervoeren.

Het vliegtuigje waarmee voetballer Emiliano Sala maandag richting Wales vloog, werd bestuurd door een piloot die helemaal geen betalende passagiers mocht vervoeren. Sala en piloot David Ibbotson zijn zeer vermoedelijk boven het Kanaal neergestort. Volgens de Britse krant The Times had Ibbotson (60) met zijn brevet (private pilot’s licence) geen toestemming voor commerciële vluchten.

Om een commercieel brevet te bemachtigen, zijn meer vlieguren en training vereist. De Britse organisatie die vliegtuigongelukken onderzoekt, zal volgens The Times ook kijken naar de status van de vlucht (commercieel of niet). Donderdag werd bekendgemaakt dat de zoektocht naar Sala en Ibbotson is stopgezet. Er is geen hoop meer dat de twee levend worden teruggevonden.

Eerbetoon

Cardiff City, de nieuwe club van de Argentijnse voetballer, houdt komende dinsdag voorafgaande aan de uitwedstrijd tegen Arsenal in het Emirates Stadium van Londen een eerbetoon aan Sala. Dat zei directeur Ken Choo van de club uit de Premier League, die de spits net had overgenomen van FC Nantes. ,,De Premier League en Arsenal hebben ons geweldig gesteund en bieden alle medewerking’’, aldus Choo, die voor de thuiswedstrijd tegen Bournemouth op 2 februari ook een eerbetoon voor Sala heeft aangekondigd. De details worden de komende dagen bekendgemaakt.

‘Piloot rampvlucht Sala mocht geen commerciële vluchten uitvoeren’
Horacio Sala (rechts), vader van de vermiste Emiliano Sala, wordt getroost tijdens een bijeenkomst die donderdag voor de voetballer in zijn thuisland werd gehouden. De familie wil dat de zoektocht naar Sala wordt voortgezet. Foto: EPA

Smeekbedes

Het privévliegtuigje verdween maandagavond boven zee van de radar. Politie en kustwacht van eiland Guernsey speurden drie dagen lang de zee af, zonder resultaat. De zoektocht werd donderdagavond gestaakt. ,,De kansen dat beide personen op dit moment nog leven zijn extreem klein”, verklaarde de kustwacht. Kort daarna kwamen smeekbedes van de vader en de zus van Sala om toch vooral verder te zoeken.

Piloot Ibbotson zette afgelopen zaterdag een bericht op zijn inmiddels verwijderde Facebook-account dat hij wat onrustig was naar aanleiding van zijn vlucht vanuit Cardiff naar het Franse Nantes. Hij was niet tevreden over het gebruik van landingssysteem ILS, blijkt uit zijn Facebook-uitwisseling met een vriend. Volgens Britse media was Ibbotson een ervaren piloot. Sala stuurde tijdens de vlucht via WhatsApp een onheilspellend geluidsbericht naar vrienden. Hij spreekt zijn zorgen uit over de staat van het toestel en vreest dat het uit elkaar gaat vallen. Zijn laatste zin: ‘Papa, ik ben bang!’