Cultuur

‘Goede kans dat Bonnefanten rijksmuseum wordt’

Print
‘Goede kans dat Bonnefanten rijksmuseum wordt’

De provincie lobbyt al jaren voor een rijksstatus voor het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Afbeelding: Ellis Regina Jansen

Maastricht / Itteren -

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht maakt goede kans om vanaf 2021 de status van rijksmuseum te krijgen. Dat zegt cultuurgedeputeerde Ger Koopmans.

Hij put hoop uit een adviesaanvraag die minister Ingrid van Engelshoven hierover heeft ingediend bij de Raad voor Cultuur. Nederland telt diverse rijksmusea. Geen daarvan ligt in Zuid-Nederland. Met een rijksstatus zou het Bonnefantenmuseum, dat nu door de provincie gefinancierd wordt, een structurele landelijke subsidie krijgen.

Met minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft Koopmans hier herhaaldelijk over gesproken. Onlangs heeft zij bij de Raad voor Cultuur gevraagd naar de mogelijkheden om vanaf 2021, wanneer de nieuwe subsidieperiode ingaat, meer musea in de regio op te nemen in de Erfgoedwet en zodoende een rijksstatus te geven. „Daar heb ik een glas wijn op gedronken. Ik ben hoopvoller dan ooit dat we dit binnen kunnen halen”, zei Koopmans vrijdag in Provinciale Staten. „Meer geld betekent dat er nog interessantere tentoonstellingen gehouden kunnen worden.” Niet bekend is op hoeveel extra subsidie het Bonnefanten met de erkenning kan rekenen. Op 24 maart brengt Van Engelshoven een bezoek aan Limburg en zal er opnieuw over gesproken worden.

Provinciale musea

Naast het Bonnefanten zijn ook het Museumplein in Kerkrade en het Limburgs Museum in Venlo provinciale musea. Volgens Koopmans laat de minister ook onderzoeken of wetenschappelijke musea, waar het Museumplein onder valt, in aanmerking kunnen komen voor rijkssubsidie. Het Limburgs Museum voldoet niet aan de criteria gesteld worden aan een erkenning.

De provincie lobbyt al jaren voor een rijksstatus voor het Bonnefantenmuseum. „Het is idioot dat er onder de grote rivieren geen rijksmuseum is”, vindt Koopmans. „Ik was in het begin stomverbaasd over hoe dit werkt in Den Haag. Ik wil niet spreken van maffiapraktijken. Maar een licht incestueuze toestand is het zeker.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje