Video: Lichaam Spaanse peuter Julen (2) gevonden bij reddingsoperatie

Print
Reddingswerkers zijn er in geslaagd het lichaam van Spaanse peutertje Julen te vinden. Het jongetje is niet meer in leven. Dat melden Spaanse media. Via een speciale mijnschacht en een tunnel kwamen ze rond 01.25 uur vannacht uit bij Julen, die op 13 januari van dit jaar verdween na een val in een put in de buurt van Malaga.

Gespecialiseerde mijnwerkers daalden af tot 75 meter diepte om vervolgens met de hand verder te graven richting Julen. Het was een ultieme poging om het jongetje te vinden, dat twaalf dagen geleden verdween. In totaal nemen 26 man deel aan de operatie: de acht mijnwerkers, tien agenten van de Guardia Civil (acht specialisten in bergreddingen en twee voor onder water), plus acht brandweermannen.

De reddingsoperaties kenmerkten zich door flinke tegenslagen. Poging na poging werd gedaan om het jongetje levend boven de grond te krijgen, maar zonder succes. Er moest voortdurend geïmproviseerd te worden. Zo was er bijvoorbeeld geen tijd om de gebruikelijke exploraties van de ondergrond te maken, waarin lagen zachte aarde en keiharde, granieten rotsen elkaar afwisselen. Ook het graven van het laatste deel van de tunnel, richting de smalle pijp waarin Julen was gevallen, ging moeizaam. De grond was er erg rotsachtig en erg hard.

Verdwijning
Op het moment dat Julen verdween, was zijn vader José  bezig een vuurtje te stoken waarop hij een grote pan paella wilde bereiden. Moeder Vicky hield hun zoontje in de gaten. Tot haar mobieltje overging en ze hem overliet aan de goede zorgen van haar echtgenoot. Die verloor Julen enkele seconden uit het oog toen hij zich concentreerde op het houtvuur.

Cruciale seconden, want toen de vader weer in de richting van zijn zoontje keek, zag hij hem een meter of tien verderop in de aarde verdwijnen. Geschokt rende José naar de bewuste plek, waar hij tot zijn ontsteltenis constateerde dat er beweging zat in de grote steen die de put had afgedekt. Daardoor was het gat vrij komen te liggen waarin zijn zoontje was verdwenen.