‘s Nachts kwam aan alle hoop een einde: Nee, niet weer!

Print
‘s Nachts kwam aan alle hoop een einde: Nee, niet weer!

Nabestaanden in Totalan overmand door verdriet. Afbeelding: AFP

In het holst van de dertiende nacht kwam het slechtste nieuws. Kort nadat de mijnwerkers vrijdag- op zaterdagnacht om half twee op bijna 75 meter diepte het lichaam van de 2-jarige Julen hadden gevonden, deelden de autoriteiten officieel mee dat het jongetje niet meer in leven was.

Hoop was er, misschien tegen beter weten in, bij de 300 mensen die zich onvermoeibaar met zijn redding bezighielden. Hoop ook, nog méér, bij zijn twee jonge ouders, Vicky en José, die twee jaar geleden hun oudste zoontje al verloren. Hoop in heel Spanje, en ook daarbuiten.

Hoop dat Julen de haast onmogelijke val in een 25 centimeter smalle en 100 meter diepe put had overleefd. Hoop dat hij ergens was blijven steken waar water was, en zuurstof. Hoop dat zijn lichaam het ook na bijna twee weken nog niet had opgegeven. Hoop op een wonder.

Rouw

Het wonder kwam niet. ,,Zaterdag- op zondagnacht om 1.25 uur hebben de reddingsploegen zich toegang verschaft tot de tunnel waar Julen werd gezocht en hebben ze zijn lichaam, niet meer in leven, gevonden, deelden de autoriteiten van de regio Andalusië een uur later mee.

De Guardia Civil kwam om kwart voor drie met een bericht op twitter: ,,Helaas, na zoveel inspanningen van zoveel mensen, was het niet mogelijk... Rust In Vrede Julen. Onze meest oprechte condoleances aan zijn familie.” De burgemeester van Málaga kondigde drie dagen van officiële rouw af.

Wanhopige kreet

De voorbode van het nieuws over de tragische afloop van de verdwijning van Julen Roselló in de diepe put was de wanhopige kreet uit het huis in het dorpje Totalán waar zijn ouders sindsdien verbleven. ,,Nee, niet weer! Niet nog eens!” hoorden de mensen die er op straat stonden, aldus persbureau Efe.

Het moest iemand van het gezin zijn, van de familie, die daarmee vermoedelijk refereerde aan de plotselinge dood van Julens broer. Óliver was drie jaar toen hij in april 2017 met zijn nichtje over het strand vlakbij hun huis, in de visserswijk El Palo van Málaga, liep en werd getroffen door een hartinfarct. Julen was toen enkele maanden oud.

Kort na de schreeuw werden de ouders van Julen in een politiewagen de Cerro de la Corona opgereden, de berg waar zij Julen op zondag 13 januari in de onafgedekte put zagen verdwijnen toen zij een paella in de openlucht aan het bereiden waren. José kon slechts zijn arm in het smalle gat steken, en hoorde zijn zoontje nog even huilen. Daarna werd het stil. De put was door iemand illegaal geboord om naar water te zoeken.

Gecompliceerd

Nadat ook politieagenten en brandweermannen hun ongeloof hadden overwonnen dat een kind, hoe klein ook, in zo’n gat kon verdwijnen, wees een eerste onderzoek met een camera uit dat de weg naar Julen op ruim 70 meter diepte was versperd door een prop gesteente. Stenen die het jongetje tijdens zijn val had meegesleept. Vanaf dat moment begon een enorm gecompliceerde operatie om via een andere weg zo snel mogelijk bij Julen te komen, werk dat onder normale omstandigheden enkele maanden in beslag zou nemen.

Uiteindelijk moest een diepe reddingsschacht, parallel geboord aan de put, uitkomst brengen. Harde rotslagen van graniet en kwarts zorgden voor oponthoud. Uiteindelijk konden de in ondergrondse reddingen gespecialiseerde mijnwerkers donderdagmiddag voor het eerst in de schacht afdalen om een laatste, horizontale tunnel van vier meter te graven naar de plek waar Julen moest zijn. En waar ze hem meer dan dertig uur later ook vonden, bijna 75 meter diep in de berg.

Autopsie

Te laat? Autopsie zaterdagochtend in Málaga zal moeten uitwijzen waaraan en wanneer de kleine Julen is overleden. Tegen half vijf verliet een zwart begrafenisbusje van Justitie de plek die dertien dagen het nieuws in Spanje had beheerst, de laatste etmalen zelfs dag én nacht. Op de verlichte berg bleven naast de familie ook de vele reddingswerkers achter. Alle machines, kranen en wagens die bijna twee weken lang voor een voortdurend geruis hadden gezorgd zwegen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →