Video: Spaanse politie geeft beelden vrij van reddingsactie Julen

Print

Het bleek een race tegen de klok, het zoeken naar de 2-jarige Julen in een diepe, smalle put. Een race die niet te winnen was. De zoektocht naar het jongetje kwam moeizaam op gang, maar daarna werd met man en macht gewerkt aan de graafwerkzaamheden.

„We hebben alles geprobeerd, alles gebruikt wat mogelijk was, en als het dan zo afloopt doet het erg pijn.”

Lees ook: ‘Julen maakte vrije val van 71 meter, autopsie is bezig’

Dat zei Francisco Delgado, chef van de brandweer van Málaga, zaterdagochtend tegenover de Spaanse staatstelevisie TVE. Acht van zijn brandweermannen waren - samen met acht mijnwerkers en tien agenten van de Guardia Civil (acht specialisten in bergreddingen en twee voor onder water) - continu in de weer in de hoop Julen toch nog op tijd te bereiken.

Enorm verdriet

,,We hebben allemaal samengewerkt om Julen levend te vinden, maar de berg heeft zich weerbarstig getoond. Uiteindelijk hebben we, na veel opofferingen, de berg kunnen verslaan, maar hij heeft een hoge tol voor zijn nederlaag geëist, het leven van Julen, iets wat we met z’n allen hadden willen voorkomen’’, verwoordt Delgado het algemene gevoel bij de samenwerkende reddingsdiensten.

,,Het moment dat hij levenloos werd aangetroffen was er een van enorm verdriet, enorme pijn bij al die 300 mensen die 13 dagen, 24 uur per dag als één man hebben gewerkt. We hebben alles geprobeerd, alles gebruikt wat mogelijk was, en als het dan zo afloopt doet het erg pijn.”

Lees ook: ‘s Nachts kwam aan alle hoop een einde: Nee, niet weer!

In totaal is er 86.000 kubieke meter aarde afgegraven en uit de grond gehaald. De vele reacties op Twitter hebben veelal dezelfde strekking: verdriet om het verlies van Julen, het steunbetuigen aan de ouders van het jongetje en het respect voor de reddingswerkers die er alles aan deden zo snel mogelijk bij hem te geraken.

Opnames

De Guardia Civil heeft op Twitter beelden vrijgegeven van de boorwerkzaamheden om de peuter Julen te bevrijden. De gespecialiseerde mijnwerkers moesten een horizontale schacht van vier meter boren om tot bij het jongetje te geraken. Dat lukte vrijdag- op zaterdagnacht rond half twee, toen de arbeiders uiteindelijk het levenloze lichaam van de jongen terugvonden.

De volledige operatie werd gefilmd, zegt de Guardia Civil, ook de ontdekking en het bergen van het lichaampje zelf. De volledige beelden zullen worden gebruikt bij het onderzoek, en worden uiteraard niet vrijgegeven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →