Podiumplek voor lijstenmakerij Herkenbosch

Petra Janssen.

Petra Janssen. © Janssen Inlijstwerk

Voor de derde maal op rij heeft Janssen Inlijstwerk in Herkenbosch een prijs in ontvangst mogen nemen in de landelijke inlijstwedstrijd van Branchevereniging Art en Frame.

Rob Stikkelbroeck

In deze jaarlijkse wedstrijd doen alle deelnemers mee in twee categorieën: conserverend inlijsten en inlijsten in 3D. In Utrecht kreeg Petra Janssen van de vakjury de 2e prijs voor conserverend inlijsten.

Met een toenemend aantal deelnemers en het bijzonder hoge niveau van de inzendingen, aldus de jury, was het dit jaar extra lastig om voor een prijs in aanmerking te komen. Alle ingezonden werken werden door de vakjury anoniem beoordeeld op kwaliteit, originaliteit en harmonie. Met 4 zeefdrukjes uit een zogenaamd ‘Creatief Doosje’ kregen de lijstenmakers alle ruimte te laten zien welke technieken ze beheersen bij het inlijsten van kunst. Belangrijk hierbij is dat het werk voor lange tijd (minimaal 20 jaar) mooi blijft en goed beschermd wordt. Voorwaarde is ook dat de kunst in originele staat weer uit de lijst moet kunnen. In vaktermen heet dit reversibel inlijsten. Petra wist de vakjury met haar werk opnieuw te overtuigen van haar vakmanschap en oog voor detail. Ze miste met een 8,8 op een haar na de eerste prijs, maar is blij en trots om bij de top 3 te horen.

In de categorie 3D werd dit jaar speelgoed ingelijst. Petra bootste een militair slagveld na, waarmee ze haar motto ‘Inlijsten is een verhaal vertellen’ eer aandeed. Ze scoorde een 7,7; dit cijfer bleek buiten bereik van één van de drie vakjuryprijzen te liggen.

De publieksprijzen kwamen dit jaar voor het eerst niet anoniem tot stand maar via stemmenwerving. De branche koos hiervoor om zo het inlijsten onder de aandacht te brengen van een breder publiek. “En dat is prima”, aldus Petra. “Maar omdat ik stemmen omwille van favoriet werk meer vind zeggen dan stemmen omwille van mijn persoon, heb ik niet aan deze lobby meegedaan. Voor mij is een werkelijke weergave van de mening van het publiek belangrijk, die mening krijg ik niet via een lobby.”

Omdat het vak van lijstenmaker jong bloed nodig heeft en Petra haar enthousiasme graag wil overbrengen, zal zij de branche vertegenwoordigen op het beroepenfestijn ‘Roermond on Stage’ op 26 februari.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee