‘Julen stierf vlak na val in put door ernstig hoofdletsel en verwondingen’

Print
‘Julen stierf vlak na val in put door ernstig hoofdletsel en verwondingen’

Afbeelding: EPA

De tweejarige Julen uit het Zuid-Spaanse Málaga is overleden aan de gevolgen van een traumatisch hersenletsel en meerdere verwondingen die hij opliep tijdens zijn val in de smalle diepe put in de bergen. Hij stierf vlak na die val, melden Spaanse media op basis van de eerste resultaten van de autopsie op het lichaam van de peuter.

Mijnwerkers borgen zijn lichaampje afgelopen nacht. Het jochie viel vorige week zondagmiddag volgens zijn vader in een onbewaakt moment in de put.  

De peuter maakte een ‘vrije val’ van 71 meter. Daarbij raakte hij herhaaldelijk stukken steen en andere harde objecten in de put, zo staat volgens El Mundo in het voorlopige autopsierapport. De krant baseert zich op bronnen dichtbij het onderzoek.

Het verslag van de autopsie, die zaterdagochtend omstreeks half negen begon in het Universitair Ziekenhuis van Málaga, wordt nu overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Málaga dat de oorzaken en de hypothetische verantwoordelijkheden zal bepalen.

Het autopsierapport moet ook antwoord geven op de vraag wanneer Julen Roselló overleed. In Spaanse media circuleerden vandaag berichten dat hij vlak na zijn val al zou zijn gestorven. Radiologisch onderzoek (onder andere röntgen- en MRI-scans) dat is uitgevoerd op het lichaam van Julen geeft daar uitsluitsel over. 

Bedolven
Volgens Alfonso R. Gómez de Celis, afgevaardigde van de Spaanse regering in Andalusië, werd Julen vannacht om 01.25 uur teruggevonden door twee mijnwerkers en een agent van de Guardia Civil. Hij bevestigde dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar de dood van het jongetje. 

Volgens hem wees de positie waarin Julen werd teruggevonden er waarschijnlijk op wijst dat hij een vrije val van 71 meter maakte. Daarna bleef hij op een stuk grond liggen en werd hij bedolven onder grond en zand dat hij in zijn val meesleepte. Niettemin wordt het gesteente dat op het jongetje lag onderzocht op zijn herkomst. ,,Ook onder hem zat de put vol aarde. De enige lucht die Julen gehad zou kunnen hebben, was die tussen zijn voeten en zijn hoofdje.”

Vertraging
De reddingsoperaties kenmerkten zich door flinke tegenslagen. Poging na poging werd gedaan om het jongetje levend boven de grond te krijgen, maar zonder succes. Er moest voortdurend geïmproviseerd te worden. Zo was er bijvoorbeeld geen tijd om de gebruikelijke exploraties van de ondergrond te maken, waarin lagen zachte aarde en keiharde, granieten rotsen elkaar afwisselen. Ook het graven van het laatste deel van de tunnel, richting de smalle pijp waarin Julen was gevallen, ging moeizaam. De grond was er erg rotsachtig en erg hard.

Verdwijning
Op het moment dat Julen verdween, was zijn vader José bezig een vuurtje te stoken waarop hij een grote pan paella wilde bereiden. Moeder Vicky hield hun zoontje in de gaten. Tot haar mobieltje overging en ze de peuter overliet aan de goede zorgen van haar echtgenoot. Die verloor Julen enkele seconden uit het oog toen hij zich concentreerde op het houtvuur.

Cruciale seconden, want toen de vader weer in de richting van zijn zoontje keek, zag hij hem een meter of tien verderop in de aarde verdwijnen. Geschokt rende José naar de bewuste plek, waar hij tot zijn ontsteltenis constateerde dat er beweging zat in de stenen die de 110 meter diepe put hadden afgedekt. Daardoor was het gat van zo'n 25 centimeter vrij komen te liggen waarin zijn zoontje was verdwenen.