Sjraar Peetjens (96) éminence grise van Venlose vastelaoveslied, overleden

Print
Sjraar Peetjens (96) éminence grise van Venlose vastelaoveslied, overleden

Sjaar Peetjens. Afbeelding: Jurgen Mols

Arcen / Venlo -

Sjraar Peetjens, de éminence grise van het Venlose vastelaoveslied, is zondagochtend op 96-jarige leeftijd overleden.

Peetjens overleed in het De Meeuwbeemd in Venlo, waar hij al een aantal jaren verbleef. Peetjens was de zanger van het door Frans Boermans geschreven Och waas ik maar beej mooder thoès gebleve (later door Boermans zelf vertaald naar het Nederlands en gezongen door Johnny Hoes). Dit lied is het bekendste dat hij ooit heeft gezongen. Bekend was zeker ook zijn nummer Minsekinder waat ein maedje.

Jarenlang maakte Peetjens deel uit van De Hofzengers en vertolkte hij talloze Venlose Vastelaovesleedjes in de jaren ‘50 en ‘60. In de Venlose Revue speelde Peetjens vaker mee, waar hij naast zijn zangtalent ook zijn kwaliteiten als toneelspeler kon laten zien. Daarnaast was hij lid van De Straotzengers. Op 56-jarige leeftijd stopte Peetjens met zingen.

Minsekinder

In 1996 keerde Peetjens terug op de podia, toen hij in contact kwam met Minsekinder. De voorman van de band Michiel van der Grinten was zo onder de indruk van de vitaliteit en nog steeds krachtige stem bij de nestor van het Venlose carnavalslied, dat deze al snel verschillende gastoptredens verzorgde bij de band. Zo kwam Peetjens weer in contact met het Venlose publiek dat hem weer in de armen sloot. Het hoogtepunt van deze samenwerking bestond uit een optreden van Minsekinder met Peetjens in het 20-jarig jubileumjaar van de band, tijdens het Zomerparkfeest in Venlo. In 2000 verscheen de cd Sjraar Peetjens zingk met Minsekinder.

Paeper

In 2006 stond Peetjens in de L1-Limbo Top 10 met As ik 84 bin (origineel: When I’m 64), een lied uit de Venlose bewerking - door de helaas te vroeg overleden journalist Twan Mientjes - van het Beatles-album: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. De bewerking van dit legendarische Beatles-album kreeg de titel Serzjant Paeper’s Oeits Haos Sterre Band mee en de opbrengst ging naar een opvangcentrum voor daklozen dat was opgericht door kapelaan Leo Brueren.

In de documentairefilm Nao ut Zuuje met Lex Uiting in een hoofdrol werd Sjraar Peetjens twee jaar geleden ook geportretteerd.