Tekstschrijver en journalist Eli Asser (96) overleden

Print
Tekstschrijver en journalist Eli Asser (96) overleden

Eli Asser, schrijver van beroemde televisieseries als ‘t Schaep met de 5 Pooten en Citroentje met suiker, is zaterdag op 96-jarige leeftijd overleden. Zijn dochter Hella - echtgenote van cabaretier Freek de Jonge - heeft dat bevestigd.

Asser werd geboren op 22 december 1922 in Amsterdam. Zijn vader, moeder, de eerste vrouw van zijn vader en zijn broer en zus werden in de Tweede Wereldoorlog in de vernietigingskampen vermoord omdat zij Joods waren. Asser zelf en zijn vriendin wisten onder te duiken.

Na de oorlog werd Asser journalist bij het Haagsch Dagblad en na 1948 bij Vrij Nederland. Hij begon begin jaren vijftig met het schrijven van radioteksten. Later stapte hij over naar de televisie. Een van de hoogtepunten van zijn carrière werd ‘t Schaep met de 5 Pooten (1969), over het leven van kastelein Kootje (gespeeld door Piet Römer), zijn hulp Lukas (Leen Jongewaard) en buurvrouw Tante Door (Adèle Bloemendaal). Eén van zijn beroemde liedjes is Het zal je kind maar wezen.

Steven Spielberg

In 1979 maakte hij een musical-versie van het klassieke toneelstuk Potasch & Perlemoer. Zo’n 23 jaar geleden vertelde Eli Asser zijn levensverhaal aan het Visual History Archive van het USC Shoah Foundation Institute, opgericht in 1994 door Steven Spielberg. Zijn verhaal is opgenomen in de Collectie 2000 Getuigen Vertellen van het Joods Historisch Museum.

Assers bekendste werk was de serie ‘t Schaep met de 5 Pooten, over een bruine kroeg in de Jordaan. Hoofdrollen in die serie uit 1969 werden gespeeld door Adèle Bloemendaal, Piet Römer en Leen Jongewaard. In 1972 schreef hij voor de KRO Citroentje met Suiker, ook over een Amsterdams café en met dezelfde drie hoofdrolspelers als ‘t Schaep. Asser schreef voor beide series ook de liedteksten, die Harry Bannink op muziek zette.

Van ‘t Schaep is in 2006 een remak gemaakt met Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregts en Loes Luca. Asser was de vader van kunstenaar Hella de Jonge, de echtgenote van cabaretier Freek de Jonge.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen