Stadsprins Rob Rutten heeft ijzeren discipline te danken aan Roda JC

Print
Stadsprins Rob Rutten heeft ijzeren discipline te danken aan Roda JC

Rob Rutten maakt als prins van het volk niet alleen plezier met oude bekenden, Timo I van Kerkrade-West (links) en Florial I van Burgerlust, maar met iedereen. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

Wie wordt de stadsprins van Kerkrade? Een veelgehoorde vraag in de dagen voorafgaand aan de eerste zondag van elk jaar. In de wandelgangen waren ook nu weer verschillende namen te horen, maar die van Rob Rutten stond bij vrijwel niemand op het lijstje. Wat niemand wist, is dat het ‘prins zijn’ wel hoog op zijn eigen ‘to do’-lijst stond. Zijn benoeming als 75e stadsprins van Kerkrade kwam, behalve voor zijn familie, voor velen als een verrassing.

De kersverse stadsprins komt uit een nest vol carnavalisten. “Ik denk dat ik van ons allemaal nog de minste carnavalsvierder ben”, lacht hij. Volgens Rob kun je sommige kansen niet laten lopen. Over zijn antwoord op het aanbod om prins te worden, hoefde de Kerkradenaar dan ook geen nachtje te slapen. Het is één van de dingen die hij een keer zijn leven wilde meemaken.

Volgepland

De flexibele werktijden die hij heeft als managing director komen goed uit. Na een avond tot in de late uurtjes feesten, hoeft hij niet per se vroeg uit de veren. Maar als echte sportfanaat, doet hij dit vaak toch. Lange tijd voetbalde hij bij Roda JC. Naast een mooie ervaring heeft hij hier een ijzeren discipline aan te danken. Tussen alle feestjes en verplichtingen door, duikt hij nog even de sportschool in. Maar als de laatste twee weken voor de vasteloavend aanbreken, wijkt hij toch af van zijn strakke schema. “Die twee weken zijn helemaal volgepland met bezoeken aan scholen, bejaardenhuis, feestavonden…”, verklaart de dertigjarige prins van de Kirchroätsjer Vasteloavends Verain. “Dan kan ik dus niet anders, maar dat is het allemaal waard hoor”. Die spieren komen toch nog wel van pas in zijn regeerperiode, aangezien hij die zware scepter altijd met zich mee moet dragen.

Eenheid

De breedgeschouderde Rob II is een prins van en voor het volk. “Tijdens carnaval vormt iedereen een eenheid. Verschillen tussen mensen maken ineens niet meer uit. Als prins kan ik ook mensen samenbrengen en wil ik iedereen een mooi feest bezorgen”. Zijn waal- en woape-sjpróch gaat dan ook niet over hemzelf, maar over het samen vieren van het traditionele carnaval.

Robin

Zo’n tien jaar geleden stond carnaval voor de stadsprins nog in de kinderschoenen. Beschamend vindt hij het, dat hij carnaval op zijn zeventiende nog in zijn dagelijkse kloffie vierde. Daar bracht zijn vriendin Robin en haar familie verandering in. Zij lieten hem inzien wat vasteloavend echt betekent en de liefde groeide dan ook snel. Het koste Rob geen moeite om zich de ‘prinselijke wetten’ eigen te maken. Regels zijn regels, maar aan zijn speeches zijn geen regels gebonden. Alles wat hij zegt, bedenkt deze hoeëgheet zelf. “Voor mijn werk moet ik vaak voor mensen spreken. Maar als prins voor een volle markt staan, is toch net even iets anders”. Hij gaat dan ook nooit onvoorbereid op pad. Wat hij doet, moet goed zijn. Enthousiast vertelt hij ook over de orde en zijn speld, die hij zorgvuldig heeft ontworpen. De orde heeft de vorm van zijn familiewapen en zijn waal- en woape-sjpróch is terug te zien in de speld in de letters R, die naar elkaar wijzen en dus eenheid symboliseren.