Video: Zo vermaakt Marc Dutroux zich tijdens wandeling in de gevangenis

Print

Dutroux wandelt in gevangenis. Video: De Limburger

De dienst strafinrichtingen in België is een intern onderzoek begonnen naar de makers van een video van kindermoordenaar Marc Dutroux. Die is in het filmpje als een kind zo blij met bevroren waterplasjes op de binnenplaats van de gevangenis van Nijvel, waar hij in zijn eentje gelucht wordt.

Op de beelden, zaterdag uitgezonden door de Vlaamse commerciële televisiezender VTM, is te zien hoe Dutroux in korte broek rondwandelt en over een bevroren plas glijdt. De filmers roepen vanuit een gevangenisraam iets naar hem waarop hij met een glimlach reageert. Ze proberen hem ook zover te krijgen dat hij tegen de voetbal trapt die roerloos op de binnenplaats ligt maar dat lukt hen niet.

De beelden lekten uit via de Franstalige kranten van SudPresse. Ze werden mogelijk gemaakt door medegedetineerden. Die kunnen in dat geval bestraft worden met een verblijf van maximaal 30 dagen in een isoleercel, meldt Het Laatste Nieuws. Het bezit van technologische middelen in gevangenissen is volgens de krant verboden. Hetzelfde geldt voor gebruik van die middelen om te communiceren met de buitenwereld.

Speciaal regime

Dutroux heeft een eigen gevangenisregime dat bepaalt dat hij in zijn eentje wordt gelucht. Dit om te voorkomen dat hij medegedetineerden tegenkomt. Kindermoordenaars en -verkrachters hebben veel vijanden in gevangenissen.

Dutroux kreeg in 2004 levenslang voor kindermoord, ontvoering en verkrachting. Ook in 2014 doken al eens beelden van Marc Dutroux in de gevangenis op.