Ruzie over kinderpardon muurvast

Print
Ruzie over kinderpardon muurvast

Mark Rutte. Afbeelding: ANP

Het kabinet heeft nog geen uitweg gevonden in de coalitieruzie over het kinderpardon. De onderhandelingen gaan vandaag verder, maar zitten nog muurvast.

Een weekeinde van telefoontjes tussen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie hebben nog geen soelaas geboden. Sinds het CDA een draai maakte voor een soepeler kinderpardon staat die partij met D66 en ChristenUnie tegenover de VVD.

Premier Mark Rutte erkende maandagochtend bij de start van het wekelijkse coalitieoverleg dat er nog geen uitweg is gevonden. Hij verwees naar zijn uitspraak van vrijdag: ,,Alles wat ik erover zeg, komt het gesprek niet ten goede.’’

Compromis

Dit weekeinde zijn er wel ‘stukken’ gewisseld tussen partijen, om tot een compromis te kunnen komen. Of juist om elkaar te overtuigen van het eigen gelijk.

De patstelling is namelijk groot. De drie partijen die coulance preken willen dat kinderen die hier langer dan vijf jaar zijn meer kans maken om binnen het kinderpardon te vallen. Nu komen ze bijvoorbeeld niet in aanmerking als ze een afspraak bij de immigratiediensten hebben gemist.

Bovendien verhoogde de ChristenUnie de inzet door te stellen dat er geen kinderen moeten worden uitgezet totdat de coalitie een gezamenlijk standpunt heeft bepaald.

De VVD houdt echter vast aan het regeerakkoord waarin staat dat het huidige kinderpardon onveranderd blijft.