Ondernemingsraad sleept NLW voor de rechter in conflict over deskundigenadvies

Print
Ondernemingsraad sleept NLW voor de rechter in conflict over deskundigenadvies

Directeur Peter Fleuren van NLW Groep Afbeelding: Fotografie Ge Hirdes

Venray / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel -

De ondernemingsraad van de NLW Groep stapt naar de rechter om af te dwingen dat de werkgever een externe adviseur betaalt.

NLW regelt voor de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas lange tijd de sociale werkvoorziening en is nu een ‘participatiebedrijf’. Er werken duizend mensen. De voormalige sociale werkplaats en werknemersvertegenwoordiging liggen al sinds vorig jaar met elkaar overhoop. Er is onder meer discussie over inzage van directeur Peter Fleuren in het e-mailverkeer tussen de ondernemingsraadsleden onderling. Daarnaast staat een nieuwe geheimhoudingsverklaring voor leidinggevenden ter discussie, hetzelfde geldt voor de interne klokkenluidersregeling, blijkt uit een brief van de raad aan de directie.

De ondernemingsraad wil op kosten van het bedrijf een externe juridisch adviseur inschakelen omdat het conflict over ingewikkelde juridische kwesties gaat. De ondernemingsraad vindt het „erg kwalijk” dat Fleuren geen handtekening wil zetten onder de opdracht. De kantonrechter zou dat nu in plaats van de directeur moeten doen. Directeur Fleuren bestrijdt dat hij de ondernemingsraad geen externe deskundige gunt. Fleuren: „De voorgestelde adviseur hanteert een hoog uurtarief. Wij zijn in overleg met de raad over hoe de kosten beheersbaar kunnen worden gehouden.”

Oppositiepartij ProVenray heeft maandag schriftelijk vragen gesteld aan B en W over de problemen bij NLW. Volgens ProVenray is er te weinig werk. De partij wil onder meer weten wat het Venrayse college heeft gedaan om de problemen aan te pakken. Fleuren bevestigt dat er voor sommige medewerkers zo nu en dan geen werk is. Hij bestrijdt echter dat dit een structureel probleem is. „Er is af en toe wat minder werk. Wij hebben geen flexibele schil om schommelingen in het werkaanbod op te vangen”, zegt Fleuren.

Voorzitter Vic Brouns van de ondernemingsraad weigert commentaar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen